Erdoğan komutana sarılıp öptü - GaleriErdoğan komutana sarılıp öptü - GaleriFederasyon'un Diyarbakırspor kararıFederasyon'un Diyarbakırspor kararıİsveç Büyükelçisi geri çağrıldı gezi iptal!İsveç Büyükelçisi geri çağrıldı gezi iptal!Şehir isimleri nereden geliyor? GALERİŞehir isimleri nereden geliyor? GALERİ
Manşeti Göster
'Asimetrik' sıvışma 'Asimetrik' sıvışma
05 Temmuz 2009 08:28
Hikmet BİLA
10 yorum
3,600 okunma
A A A A A A
Bu haberi yazdır
E-posta ile paylaş Facebook da paylaş Google da paylaş Twitter da paylaş MySpace de paylaş Digg de paylaş Del.icio.us da paylaş
Favorilerine Ekle

Belge” ve “Albay Dursun Çiçek” tartışmalarının “bıktırdığını” söyleyen bazı meslektaşlarımız, artık konunun değişmesi gerektiğini söylüyorlar.

Belge” ve “Albay Dursun Çiçek” tartışmalarının “bıktırdığını” söyleyen bazı meslektaşlarımız, artık konunun değişmesi gerektiğini söylüyorlar.

“Bade harab-ül Basra” (Basra harap olduktan sonra...) deyimi de herhalde böyle günler için söylenmiş.

Aslında gerekçe hiç de yabana atılır gibi değil. Darbe, silah, mühimmat, yargı, hapis, tutuklama, tahliye, patlama, baskın, yasa... derken yaratılan boğucu havayı dağıtmak için biraz havadan-sudan takılmak hiç de fena bir çözüm değil.

Denedim, ama olmadı.

Şöyle biraz geriye doğru gidip düşünürken 29 Nisan 2009 tarihinde takılıp kaldım. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un basın toplantısında. Oysa, Haziran çok daha hareketli geçmişti. “Belge”, “kâğıt parçası”, tutuklamalar, tahliyeler, yargı kavgası derken başdöndürücü günler yaşamıştık. Hâlâ da yaşıyoruz.

Öyleyse neden 29 Nisan?

Çünkü o günkü tablo, bugünkü tabloya ışık tutan hazin bir görüntü veriyordu.

O gün, kendi kurumunun, başında bulunduğu Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uğradığı saldırıların ve suçlamaların ne kadar haksız olduğunu kanıtlamak için, medyanın karşısına boş bir LAW silahıyla çıkan Başbuğ, daha konuşmasına başlamadan aynı sabah Lice’de bir askeri birliğin uğradığı PKK saldırısını ve bu saldırıda dokuz askerin şehit olduğunu bildirmek durumunda kalıyordu.

Kürsüdeki komutan, adeta çapraz ateş altındaydı.

Bir yanda darbecilik suçlamaları bir yanda PKK’nın patlayıcıları...

İki ay geçti. Aynı komutan yine kürsüdeydi ve “Türk Silahlı Kuvvetleri’ne karşı asimetrik psikolojik harekat” yürütüldüğünü söylüyordu. Çapraz ateş durmamış, giderek artmıştı.

Bu ordunun, otuz yıldır, görünürde PKK ile, gerçekte PKK’yı koçbaşı olarak kullanan büyük bir “İtilaf Gücü” yle savaştığını gözardı eden siyaset ve medya çevreleri, askere yüklenmeyi marifet sanıyorlardı. “Müzmin asker düşmanları” hadi neyse, onların dümen suyuna bilerek ya da bilmeden giren aklıbaşında çevrelerin de bu modaya uymaları hayret vericiydi.

Zaman zaman Türk medyasında haberler görürsünüz. “Aklıbaşında” görünen medyada da... Avrupa ya da Amerika’daki bilmem ne gazetesi Türk ordusunu yerden yere vuran bir haber vermiş ya da yorum yapmıştır. Büyük yaygaralarla bunlar gazetelerde yer alır. Biraz araştırınca görürsünüz ki, o haber ve yorumlar, Türkiye’de yaşayan (ve yazan) iflah olmaz asker düşmanı bir Türk’ün görüşleridir.

Ya da... Yine aynı medyada şöyle haberler okursunuz: “PKK ateşkes süresini uzattı...” Aynı haberin yanında şöyle bir haber daha vardır: “Dün PKK saldırısı sonucu şehit olan jandarma eri toprağa verildi...”

“Bu nasıl ateşkes?” diye kendilerine sormazlar. Hemen her gün, askerler birer-ikişer vurulurken... Hemen her gün Güneydoğu’da askerler pusuya düşürülür, mayınlar patlatılırken, askeri birliklere roket ateşleri açılırken... “PKK ateşkesi uzatıyor...” ya da “PKK ateşkesi uzattı...” diye hemen her gün haberler vermek, yorumlar yazmak, “TSK da silahı bıraksın” diye çağrılar yapmak, hangi anlaşıyın ifadesidir. Bu nasıl “oyuna gelmek”tir.

“Bir kâğıt parçası” etrafında çıkarılan yangını körükledikten sonra, “Bu iş sıktı artık” diye kayıplara karışmak hangi sıkıntının yansımasıdır.

Türk ordusunun, düşmanla savaştığı günlerde içerden de saldırıya uğraması ilk kez olmuyor. Kurtuluş Savaşı’nda bile yaşadı bu çifte saldırıyı... Yeterli deneyimi var. Zaten İlker Başbuğ da uğradıkları tüm haksız saldırılara rağmen, TSK’nın görevlerini aksatmadan yapacağını söylüyor. Yapacaktır da...

Ama siz... Bayanlar, baylar... Siz bir yere gitmeseniz iyi olur. Bilerek ya da bilmeyerek, “asimetrik harekat” a “lojistik destek” sağladıktan sonra “asimetrik” olarak sıvışmak hiç de “etik” görünmüyor.

“Sıkıldık, bunaldık” demeye hakkınız olduğunu da sanmıyorum.

“Nasıl oyuna geldik?” sorusuna kafa yorup cevap aramak, yeniden kolları sıvamanın ilk adımı olabilir. Var mısınız?

Hikmet BİLA / Vatan
hbila@gazetevatan.com

05 Temmuz 2009 08:28
Hikmet BİLA
10 yorum
3,600 okunma
Bu haberi yazdır
E-posta ile paylaş Facebook da paylaş Google da paylaş Twitter da paylaş MySpace de paylaş Digg de paylaş Del.icio.us da paylaş
Favorilerine Ekle
Yorum yapın
Yazara bak 2009-07-05 21:05:33

Hay ben seni yazar yapanın...

muhammet öztürk
Bu adamı istemiyorum 2009-07-05 15:45:35

Sürekli haber7'yi takip eden biri olarak bu köşeyazarının yazılarını okumak istemiyorum bu sitede. Nasıl olur da bu iğrenç yazıyı bu sitede yayınlıyorsunuz. Bila kardeşler genekurmay yazarıdır. istemiyorum sayın editör sinirlerimi bozdunuz boş yere yahu

Numan Yılmaz
(değişim) 2009-07-05 15:27:06

Asimetrik savaş mış...askeri cumhuriyet'e muhalif olan herkes sizden daha vatanseverdir...Türkiye'm gelişecekse demokrasi ile gelişecek... laikliği biz herkesten fazla istiyoruz;laikilik deyip inanç düşmanlığı yapanlar;sizin korkunuz hegomanyanızın sona ermesi...Asker bizim kardeşimiz abimiz,herşeyimiz...Asker üzerinden siyaset yapanlar zavallı korkak insanlar...kimsenin sıvıştığı yok,inandığımız yerdeyiz,Gerçek demokrasinin yanındayız;ya siz?...

ahmet y
bila kardeşler 2009-07-05 14:58:30

sayın bila kardeşler doğrusu iyi çalışıyor.cumhurun başı yargılanmak istenince sesleri çıkmıyor ama askerlere yargı yolu açan yasa değişikliği gündeme gelince suyu bulandırıp balığa çıkmak istiyorlar. bu millet size mahkum değildir.çok istiyorsanız hondurasa gidin.

kemal yılmaz
pkk nın ne amaçla ve nasıl kurulduğuna ve 2009-07-05 14:27:08

ne amaçlarla neden yaşatıldığına apaçık bir örnek bu yazı...işte tam da böyle zamanlarda tam da takkeler düşmüş keller gözükmeye başlamışken gündemin takipçilerinin beynini sulandırmak suyu bulandırarak milleti pkk terörüne beslediği haklı öfke ama aynı zamanda en zayıf noktasından yakalayıp ortadaki apaçık delilerle halkın aydınlığa ulaşma çabalarını asıl amacı tsk yı yıpratmak maksatlı söylemlere dönüştürülmesinin en kestirme yolu bu değilse nedir?her eve lazım türünden çok fonksiyonlu pkk iyiki varsın!!

oku yorum
ikiyüzlüler!!! 2009-07-05 13:15:07

efendi, sizin bu pkk ve irtica yalanınız iktidar gücünüzün tek kaynağı.30 yıldır "bitti" dediğiniz terör örgütü tam bitme aşamasına gelmişken 28 şubatçılar olaya el attı ve bitmemesi için gereken her şeyi yaptı.çünkü vesayetçi rejimin devamı pkk'nın da varlığına bağlı.3 tarafımız denizlerle 4 tarafımız düşmanlarla çevrili yalanınızı artık kimse yemiyor.boşuna çırpınmayın.demokrasiyi defalarca iğfal eden bir kurumdan bahsederken o kurumun düzelmesini,asli işine dönmesini savunanları da yaftalmaya kalkmayın.

Murat UZUN
SAP,SAMAN,YALAN,DOLAN 2009-07-05 12:36:23

Bu yazar! sapla samanı iyice karıştırmış. Sanki herkes askere düşmanda bir kendisi savunuyormuş gibi hal takınmış. Ustalıkla manavra yapıyor bütün yazarları kendi düşüncesinde hareket etmeye kendince grup kurmaya çalışıyor geride kalanları ise sıvışanlar katagorisine sokuyor. İyide herkes yalan gurubunda olmak mecburiyetinde değilki.Burada tek duracağına sende doğruların içinde olsan. Askeri merak etme sen Biz hepimiz askeriz.Dalağımızda sağlam.

Ali Dmirayak
sn.Hikmet Bila 2009-07-05 12:07:55

Sapla samanı,karıştırmışsın.pkk ayrı bir olay.Subayların halk üzerinde uyguladıgı darp ve pisikolojik baskı başka.pkk işinde tartışılacak çok konular var,Şimdiki asıl konu subayların halk üzerinde egemenlik tahsis etmeleridir. İnönü'nün örgütlemesi ile başlıyan süreç devam ediyor.Kimsenin subaylarımızla alıp veremediği yok.Mesele bu subaylarımızın halkın inanç özgürlüğünü kısıtlayarak, kendi yaşam tarzlarında yaşaması için ugraşmasıdır. Neymiş medeniyet.Medeniyet demokrasi ile olur.Anlamak istemiyorsunuz.

Cafer UÇA
bukadar yalan yazmasını nasıl becerıyorsunuz 2009-07-05 11:00:22

cumhur başkanı yargılansın asker yargılanmasın

ali al
neden 2009-07-05 10:16:59

Evet otuz yıldır PKK ile carpişiyoruz dogrudur ölen garibanlar,öldüre garıbanlan,yşayan komutanlar ve örgüt lıderleri arada kalan halk .Artık tabloyu iyi okumamız lazım.PKKyi kimkurdu,. kim finasman etti. kimTSKnin sılahlrını aktardı. kimler işbirlıgı icinde ihtilala zemin hazirladı?BU

hulusı Aydın
Döviz 1,5345
1,5345
2,0955
2,0955
364,96
364,96
52.377
52.377
Döviz
Haber7 IPHONE
Diğer Haberler
En Çok...
Haber 7 Yazarları
Alıntı Yazarlar
Uzaklardan Mektuplar
Röportaj
OKUR TEMSİLCİSİ
Namaz Vakitleri
İmsak04:48
Güneş06:15
Öğlen12:21
İkindi15:36
Akşam18:15
Yatsı19:34
Hava Durumu