Dalay Lama: Budizm yok ediliyor!

Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Çin yetkililerinin Tibet'te ''Budizmi ortadan kaldırma'' planı çerçevesinde sistematik bir baskı içinde olduğunu söyledi.

Dalay Lama: Budizm yok ediliyor!
Dalay Lama: Budizm yok ediliyor!
GİRİŞ 10.03.2010 08:37 GÜNCELLEME 10.03.2010 08:37

Çin yönetimine karşı yapılan başarısız ayaklanmanın 51. yıldönümünde konuşan Dalay Lama, Çin yetkililerinin, Tibet konusunda uzlaşmaya varmak için gösterdiği tüm çabaları elinin tersiyle ittiğini belirtti.

Çin, Tibet'i kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve Dalay Lama'yı bağımsızlık peşinde koşmakla suçluyor. Dalay Lama ise sadece özerklik ve halkının kültürünü, dilini ve dinini serbestçe yaşamasını istediğini belirtiyor.

Dalay Lama, Çin yetkililerini Tibet'teki manastırlarda ''yurtsever bir yeniden eğitim'' kampanyası yürütmekle suçladı. ''Rahip ve rahibeleri hapishane benzeri koşullarda tutuyorlar ve kendilerini sükunet içinde çalışma fırsatından mahrum ediyorlar'' diyen Dalay Lama, Çinlileri ''Budizmi kasten yok etmeye çalışmakla'' itham etti.

Çin hükümeti kabul etsin veya etmesin Tibet'te ciddi bir sorunun olduğunu belirten Dalay Lama, ancak Tibet halkına özerklik konusunda yapılan müzakere girişimlerinin bir yere varmadığını söyledi. Dalay Lama, bununla birlikte kendilerinin diyaloğa devam etme tutumlarının değişmediğini kaydetti.

Dalay Lama'nın konuşmasını dinlemek için sürgündeki birlerce Tibetli, konuşmanın yapıldığı tapınağın bahçesinde toplandı.

Başarısız ayaklanma girişiminin ardından ülkesinden kaçan Dalay Lama, sürgündeki hükümeti Hindistan'daki Dharmsala'dan yönetiyor.

(aa)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'de grup toplantısı öncesi tansiyon yükseldi: TBMM Dikmen Kapısı'nda gerginlik yaşandı
Son Dakika: Başkan Erdoğan 'devlet vizyonumuzun adıdır' diyerek açıkladı!