Uğur böcekleri tarlalara uğur getirecek

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, uğur böceklerini, tarımsal alanlardaki zararlılarla mücadelede ''avcı böcek'' olarak kullanmak üzere proje başlattı.

Uğur böcekleri tarlalara uğur getirecek
Uğur böcekleri tarlalara uğur getirecek
GİRİŞ 29.07.2010 17:26 GÜNCELLEME 29.07.2010 17:26

SDÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı üreticilerin zararlılara yönelik kullandıkları kimyasal yöntemlerden hem üretici, hem de tüketicilerin zarar gördüğünü, bu tür sıkıntıların aşılması için biyolojik mücadeleye ağırlık verildiğini kaydetti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın desteğiyle yaklaşık bir yıl önce bitkilere zarar veren böceklere yönelik proje başlattıklarını anlatan Karaca, proje çerçevesinde halk arasında ''Uç uç böceği'' olarak da bilinen uğur böceklerinin zararlılarla doğal mücadelede kullanılabileceğini tespit ettiklerini ifade etti.

''Uğur böcekleri, bitkilere zarar veren böceklerin avcısı'' diyen Prof. Dr. Karaca, uğurböceklerin zararlıları yiyerek yok ettiğine dikkati çekti.

Proje kapsamında Antalya'da bir bahçe belirlediklerini belirten Karaca, şöyle konuştu:

''15 günde bir oraya gidip, zararlı ve yararlı böcekleri analiz ediyoruz. Dengelerini kontrol ediyoruz. Ne zamanda ne kadar böcek tükettiklerini bakıyoruz. Doğanın dengesini inceliyoruz. Bir yıllık süreçte önemli sonuçlara ulaştık. Yararlı avcı böceklerin zararlı böcekleri tükettiğini ve bitkiye zarar vermesini önlediklerini tespit ettik.''

Kimyasal ilaçlamalar nedeniyle zamanla yararlı avcı böceklerin de zarar gördüğüne değinen Karaca, doğanın dengesinin korunabilmesi için yararlı böceklerin üremesinin sağlanması gerektiğini aktardı. Karaca, bu böceklerin laboratuvar ortamında üremeleri için çalıştıklarını belirterek, üç yıllık projeye Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da destek verdiğini kaydetti.

Proje sonuçlarına göre üreticilerin bilinçlendirilmesinin sağlanacağını vurgulayan Prof. Dr. Karaca, 130 bin liralık proje sonuçlandığı takdirde tarım sektörünün gelişimini sağlayacak verilere sahip olacaklarını söyledi.

Üreticilerin kimyasal mücadeleden kaçınmalarını öneren İsmail Karaca, kimyasal mücadelenin sadece böceklere değil, bitkiye ve o bitkiyi tüketen insanlara da zarar verdiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA