Greenstock: AB'nin tereddütleri Türkiye'den değil'

Emekli İngiliz Diplomat Sir Jeremy Greenstock, AB'nin Türkiye'yi üyeliğe kabul etme konusundaki tereddütlerinin Türkiye'den kaynaklanmadığını belirterek, AB içinde kimlik ve uzun vadeli hedefler konusunda kriz yaşandığını söyledi.

Greenstock: AB'nin tereddütleri Türkiye'den değil'
Greenstock: AB'nin tereddütleri Türkiye'den değil'
GİRİŞ 12.11.2010 17:09 GÜNCELLEME 12.11.2010 17:09

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün davetlisi olarak Ankara'ya gelen Emekli İngiliz Diplomat Greenstock, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nda (USAK) yaptığı konuşmada, başkentlerin, politik karar alım sürecinde ulus üstü yapılara rağmen hala büyük paya sahip olduğunu kaydetti.

Greenstock, NATO, BM ve AB gibi yapılara rağmen gerçek hayatta, önemli uluslararası kararların ulus üstü kuruluşların otoriteleri yerine ülkelerin anlaşmalarıyla alındığını belirterek, ulusal hükümetlerle vatandaşları arasındaki ilişkilerin de son 20 yılda büyük değişim gösterdiğini, vatandaşların kendi hayatlarına yön vermede daha fazla güce kavuştuklarını ve kolektif olarak ülke politikalarını daha fazla etkileyebildiklerini belirtti.

Türkiye'de de bunun örneklerinin görüldüğünü anlatan Greenstock, Türkiye'de son dönemde vatandaşların bireysel ya da örgütlü olarak politik arenada daha fazla görünür olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin rasyonel olarak AB ile ilişkilerini sürdürürken diğer bölgeleri dışlamadığını ve şu anki ekonomik dinamizmiyle global arenada ağırlığını daha da artırmakta olduğunu anlatan Greenstock, Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarına göre çeşitli seçenekleri değerlendirerek yeni işbirlikleri geliştirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin birçok yönden farklı yapısı, sistemi ve ilgileri olan ülkeler için çekici bir ortak olduğunu belirten Greenstock, hükümetin ve Türk vatandaşlarının bu durumu akıllıca yürüttüklerini söyledi.

Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Greenstock, Türkiye'nin kriterleri sağlaması durumunda birkaç yıl içinde AB'ye girebileceğini düşündüğünü kaydederek, bir ülkenin AB'ye girebilmesi için diğer ülkelerin referandum yapmalarını doğru bulmadığını kaydetti.

Greenstock, "Türkiye'de ve diğer çevrelerdeki komplo teorilerinin aksine, AB'nin Türkiye konusundaki tereddütleri, Türkiye'den değil AB'nin kendisinden kaynaklanıyor. Çünkü, birliğin geleceği konusunda üyeler arasında da bölünmeler var. AB, birkaç yıldır kendi içinde, kimlik ve uzun vadeli hedefler konusunda krize girmiş durumda. Türkiye'nin bu süreci anlayışla karşılaması gerekir. Türkiye'de bu tür bir süreçten geçiyor aynı zamanda" dedi.

AB'nin Avrupa'da barış ve güvenliği sağlamada, ekonomik ve ticari blok oluşturmada, vatandaşlarının hayat standartlarını yükseltmede en başarılı bölgesel örgüt olduğunu belirten Greenstock, ancak dış politikada aynı etkinliği sergileyemediğini vurguladı.

Türkiye'nin AB'ye üye olmasının AB'ye uluslararası politikada farklı bir vizyon geliştirebileceğini kaydeden Greenstock, Türkiye'nin AB'de kolay bir üye olmayacağını ancak İngiltere, Fransa ya da Almanya'nın da birlik içinde çok kolay üyeler olmadığını belirtti.

-ORTADOĞU BARIŞI-

İngiltere'nin eski Irak Özel Temsilcisi olarak da görev yapan Greenstock, Ortadoğu'daki sorunların ana kaynağının dinsel farklılıklar olmadığını, sorunların temelinde, küçük grupların ve bireylerin kendilerini dışlanmış hissetmeleri ya da kendilerine yeterli değerin verilmediğini düşünmelerinin yattığını söyledi.

İsrail-Filistin sorununun çözümü için Hamas'la irtibatın koparılmaması gerektiğini kaydeden Greenstock, Hamas ile aralarında tarihsel ve yapısal benzerlikler bulunan Sinn Fein arasında irtibat sağlandığını ve Hamas temsilcilerinin Belfast'a, Sinn Fein temsilcilerinin de Gaza'ya gittiğini belirtti.

Greenstock, "Filistin sorununda anlaşmanın sağlanabilmesi için Hamas'ın ateşkes ilan etmesi, sınırların uluslararası otoriteye açılması, silah kaçakçılığının sonlandırılması gerekir. Bu şekilde başlayacak barış görüşmeleri başarıya ulaşabilir" diye konuştu.

İsrail'le Türkiye'nin gemi baskını sonucu gerilen ilişkilerine de değinen Greenstock, dostluğun da bir limiti olduğunu belirterek, İsrail'in gemi baskınında Türk vatandaşlarını gereksiz ve trajik bir şekilde öldürdüğünü kaydetti.

Greenstock, Türkiye'nin İsrail'le yaşadığı sorunlara rağmen Ortadoğu'da barış için hala rol alabileceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!