Msn ve Google Translate'e Türk rakip

Üç Uşaklı programcı anlık mesajlaşma sistemi messenger ile yabancı dilleri Türkçe'ye çeviren Google Translate'e rakip olacak yazılım geliştirdi.

Msn ve Google Translate'e Türk rakip
Msn ve Google Translate'e Türk rakip
GİRİŞ 25.06.2011 09:56 GÜNCELLEME 25.06.2011 09:56
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Hazal Ateş'in haberi

Milli Sistem Projesi'yle 161 dilde otomatik çeviri de yapılacak

Dünyada milyonlarca kullanıcısı olan anında ileti sistemi MSN'ye Türk rakip geliyor. Üç Uşaklı programcı, Milli Sistem Projesi (MSP) markasıyla ses getirecek yeni bir anlık mesajlaşma yazılımı geliştirdi.

Anında mesajlaşma ve sesli iletişim kurma yazılımı olarak tanımlanabilecek MSP, 161 dille sohbet imkânı sağlıyor.

Türkçe yazdığınız yazıyı Japonya'daki arkadaşınız Japonca okurken, konuşmalı sohbette de otomatik olarak çeviri yapıyor. Böylece yeni yazılım Google Translate'e de rakip olacak.

BAKANLIKTAN TESCİLLİ

Uşak'ta yaşayan üç arkadaş; Necmettin Özalp, Erdal Aslan ve Selçuk Ay uzun bir çalışmanın sonunda MSN ile yarışacak bir yazılım sistemi hazırladı. Kültür Bakanlığı'ndan tescillenen program için Microsoft'tan da dijital imza yetkisi alındı.

MSP ileti sistemi üzerinden kan grubundan mesleğe kadar çok geniş yelpazede arama yapılabiliyor. Bu ileti sistemi 161 dilde çeviri yapabiliyor. Bu çevirinin Google'dan farkını ise programın tanıtım sorumlusu İslam Bahçe şöyle anlatıyor:

 "Google'da çeviride başarı oranı yüzde 50'nin altında. Bizim programda ise yüzde 70-90 aralığında. Sadece çeviri yapmıyor, yazışmalardaki 'mrb' gibi kısaltmaları da karşı tarafa açılımını yazarak gönderiyor.

Örneğin, Çinli bir arkadaşınızla sohbet ediyorsunuz. Sizin Türkçe yazdığınız her cümle karşı tarafta otomatik olarak Çince oluyor."

DESTEK ARIYORLAR

Bu sistemin kullanımında server hizmetine 22 bin lira aylık ücret ödeyen Uşaklı programcılar MSP'nin uluslararası bir marka olması için devletten destek beklediklerini söylüyor. Kabine'nin kurulmasının ardından Ulaştırma Bakanı'nın kapısını çalacak olan programcılar KOSGEB'den de destek isteyecek.

Bakan da teşvik ediyor

Bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın?" diyen Sanayi Bakanı Nihat Ergün de bu tür girişimcilere büyük destek veriyor.

Bakan Ergün, "Bugün milyar dolar seviyesinde değeri olan Microsoft, Hp ve Google gibi birçok firma, cesur ve fırsatları avantaja çevirme yeteneği olan genç girişimciler tarafından kurulmuştur. Bu ülkenin neden Oracle veya Dell gibi küresel firmaları niçin olmasın?" demişti.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 6
  • Demok rat 12 yıl önce Şikayet Et
    Link. Arkadaşlar programa ulaşmak için arama motorunuza msp messenger yazarsanız ulaşabilirsiniz. saygılar.
    Cevapla
  • mehmet 12 yıl önce Şikayet Et
    nereden. araştırmacıları tbr ederim.lakin prg rama ulaşmak için hiçbir link belirtilmemiş...?
    Cevapla
  • metin özşahin 12 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler. hocalarımın eline sağlık, lakin aylık maliyet yüksek geldi, umarım veritabanı tasarımı optimize edilmiştir...
    Cevapla
  • Tamer Demirbozan 12 yıl önce Şikayet Et
    Aynen. Program nerde nerden indirip yükleyeceğiz. Daha programın adı bile söylenmemiş. Bu haber olmuşmu sizce. Yarın gece olacak demeye benziyor haberin sunuluş şekli
    Cevapla
  • Bezgin Bekir 12 yıl önce Şikayet Et
    Hani nereden yükleyip kuracağız ?. Arkadaşlar, haber müthiş derece güzel ve gurur verici. Arkadaşları tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim. Ancak hani nerede ayrıntılar? Nerede linkler? Nereden ve nasıl indireceğiz? Maddi-manevi destek için nasıl ve kiminle görüşeceğiz??? Lütfen daha ayrıntılı haber yapınız! Teşekkürler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var