Hakkari

100 yıllık geleneği sürdürüyorlar

12:00 25 Eylül 2015
100 yıllık geleneği sürdürüyorlar

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Altınsu Köyü'nde yaşayan vatandaşlar, 100 yıldan bu yana köylerinde devam eden geleneği sürdürüyorlar.

İlçeye 2 kilometre uzaklıkta bulunan köyde yaşayan vatandaşlar, bayram sürecince gösterdikleri birlik ve beraberlikle örnek oluyorlar. 

Bayram namazını birlikte kıldıktan sonra, hep birlikte kabristan ziyareti gerçekleştiren köylüler, bayram boyunca sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerini de bir arada yiyor. 

Köydeki birlik ve beraberliği devam ettirmek amacıyla dedelerinden bu güne kadar devam eden geleneklerini sürdürdüklerini belirten köy sakinlerinden Zübeyir Özer, gelecekte de bu adetlerin devam etmesini istediklerini aktardı. 

Bayram boyunca hazırlık yapılan evlerde, 10'arlı gruplar halinde misafirlerin ağırladığını belirten Özer, "Tüm köylüler ayrım yapmadan evlere dağılıp hem bayramlaşıyoruz hem de yemeklerimizi yiyoruz. Bayram boyunca devam ediyor. Köyümüz 5 bin nüfuslu olduğu için masraflarımız da çok oluyor. Bayram öncesinde bir ton şekerleme, 700'e yakın hayvan kesiyor ve bayram boyunca evlerde misafirlere ikram ediyoruz. Geleneklerimiz budur ve böylede devam etmesini sağlayacağız" diye konuştu. 

Son zamanlarda yaşanan olaylar nedeniyle çocukları köy dışına gönderdiklerin ancak büyüklerin köyde kalmaya devam ettiğini aktaran Özer, "Artık ülkemize barışın gelmesini istiyoruz. Annelerin ağlamamasını diliyoruz. Tüm halklarımıza sesleniyoruz, anneler artık ağlamasın buna artık 'dur' demeleri için çağrıda bulunuyoruz. Tüm halkımızın bayramını kutluyorum" dedi.

Aynı köyde yaşayan 11 yaşındaki Melek Bay ise bayramın çok güzel geçtiğini, arkadaşlarıyla gezip şeker topladıklarını belirterek, "Bizde çocuklar olarak, barış istiyoruz. Hepimiz kardeşiz ve kardeşliğimiz sonuna kadar devam edecek, bunu herkes bilsin" ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.