Hakkari

Hakkari'de "Yaşama Yol Ver" kampanyası

16:41 27 Kasım 2015
Hakkari'de "Yaşama Yol Ver" kampanyası

Hakkari'de, 112 acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi için, "Yaşama Yol Ver" kampanyası başlatıldı.

Kampanya kapsamında Bulvar Caddesi'ndeki belediye binası önünde stant açan sağlık ekipleri, telefonların gereksiz yere meşgul edilmemesi konusunda vatandaşları uyararak, bilgilendirici broşürler dağıttı.

Dağıtılan broşürlerde, "Yaşama yol ver", "Hayat kurtarmaya sende yardımcı ol", "Ambulansta kurtarılmayı bekleyen hastalar için saniyelerin hayati derecede önemli olduğunu unutmayın", "112 ne zaman aranır", "Çağrı merkeziyle yapılan konuşmalarda nelere dikkat edilmeli" ve "112 ekibi adrese ulaşana kadar ne yapılmalı" konuları yer alıyor.

Sağlık ekipleri, standı ziyaret eden vatandaşlardan bu konularda kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Ümit Kızılay, Hakkari'de 11 aylık dönemde acil çağrı hattına 979 bin 342 çağrının geldiğini, bunlardan sadece 13 bin 100'ü için acil çıkış yapıldığını söyledi.

Yapılan çağrılardan yüzde 90'a yakınının gereksiz ve asılsız olduğunun anlaşıldığını belirten Kızılay, şöyle konuştu:

"Ucunda bir canın kurtarılmasını sağlayacak kişilerin bulunduğu 112 acil telefon hattının gereksiz yere meşgul edilmesini kabul etmek mümkün değil. Acil sağlık hizmetinin amacı, acil sağlık hizmeti ihtiyacı olan vatandaşlarımıza günün 24 saatinde ücretsiz olarak, 112 acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak ve en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmaktır. 112 hayati tehlike oluşturan bir durum ortaya çıktığında aranması gereken önemli bir hat. Bu hattın, hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi, gerçek acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada çok ciddi sıkıntı yaşanmaktadır."

Her insanın bir gün 112 acil ambulansına ihtiyacı olabilme ihtimalini düşünerek hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Kızılay, bütün vatandaşın bu konuda hassasiyet göstermesini istedi.

Kızılay, "Trafikte kaybedilen 2 dakikada, bir anne bebeğini, bir bebeğin annesini, babasını, kardeşini ve bir yakınını kaybetmesine yol açabilir. Sağlık hizmetinin ulaşılabilirliğini ve kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız kapsamında, acil sağlık hizmetlerinin sunumunda 112 acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansların geçiş önceliğine özen gösterilmesi için, ilimizde bugünden itibaren 112 personelleri tarafından kampanya başlatılmıştır" diye konuştu.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.