Hakkari

Hakkari'de "öreke geleneği" sürdürülüyor

13:40 29 Kasım 2015
Hakkari'de "öreke geleneği" sürdürülüyor

Yüksekova'da kadınlar, koyun yününden ip elde etmek için öreke kullanmaya devam ediyor

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kadınlar, örekeyle koyun yününden ip yapma geleneğini sürdürüyor.

Yaz mevsiminde kırpılan koyunlardan elde edilen yünü örekelerle ip haline getiren kadınlar, bunları kışlık çorap, kilim, halı, yastık gibi ürünlerin yapımında kullanıyor. 

Geçmişten bugüne çeyizlerini süsleyen eşyaları örekelerle hazırladıkları iplerle ören kadınlar, gelişen teknoloji nedeniyle eski önemini yitiren bu geleneği yaşatmaya çalışıyor. 

Büyüklerinden öğrendiği öreke geleneğini sonraki nesillere aktarmaya çalışan 65 yaşındaki Sima Varol, AA muhabirine, eski yıllarda genç kızların çıra başında çevirdiği örekenin, şimdi birçok yerde sadece süs eşyası gibi kullanıldığını söyledi.

Geleneklerin kaybolmasının kendilerini üzdüğünü dile getiren Varol, bunların yaşatılmasının önemine işaret etti.

Şahide Vural ise örekenin kültürlerinde önemli yeri bulunduğunu vurguladı. 

Yaz aylarında elde ettikleri yün ve keçi kılını, yıkadıktan sonra güneşte kuruttuklarını anlatan Vural, "Bunları, kurutma işleminden sonra ayıklayıp, örekeyle ip haline getiriyoruz. Bugün gündelik hayatta kullandığımız birçok eşyayı bu iplerle yapıyoruz. Özellikle kış aylarında giydiğimiz yün çorapları bu yolla elde ettiğimiz iplerle örüyoruz" dedi.

Eskiden genç yaşlı herkesin öreke kullandığını ifade eden Vural, şunları kaydetti:

"Örekenin değeri gün geçtikçe azalıyor. Teknoloji nedeniyle bu gelenek yaşatılmıyor. Sadece belli bölgelerde ve çok nadiren kullanılıyor. Annelerimiz öreke geleneğini, kaybolmaması için bize öğretti. Genç kızlarımız çeyizlerini hazırlarken bu iplerden yararlanıyor. Bu geleneğin kaybolmaması için gayret sarf ediyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.