Hakkari

Terör mağdurları yalnız bırakılmıyor

11:42 22 Haziran 2016
Terör mağdurları yalnız bırakılmıyor

SITKI YILDIZ/SAİM HARMANCI - Yüksekova'dan PKK'lı teröristlerin saldırısı yüzünden ayrılmak zorunda kalan ve yaklaşık 3 ay sonra sağlanan huzur ortamıyla geri dönen ailelerin ihtiyaçlarının giderilmesi için yoğun çalışma yürütülüyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekipleri, terör örgütünün hedefi haline gelen ilçede huzur ve güvenin tesis edilmesi amacıyla 13 Mart'ta sokağa çıkma yasağıyla başlayan ve 20 Nisan'da tamamlanan "Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle Operasyonu"nun ardından Yüksekova'ya dönen terör mağduru ailelerle bir araya geliyor.

Aileleri barındıkları çadır veya evlerde ziyaret eden ekipler, ihtiyaçlarını belirleyip diğer kurumlarla koordineli bir şekilde çözmeye çalışıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici, AA muhabirine, bakanlığın yürüttüğü Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında, psikolog, sosyolog ve sosyal uzmandan oluşan 8 ekiple ilçe merkezindeki mahallerde çalışma yürüttüklerini söyledi.

Oluşturulan 24 kişilik ekipte bir kadın personelin de görevlendirildiğini belirten Bildirici, "Daha önce travmalara karşı eğitim almış personelimizle alana geldik. Esentepe, Esenyurt ve Yeni Mahallede altyapı çalışmalarına başladık. Üç ekibimiz Kışla, Cumhuriyet ve Yeni Mahalleye dağılarak çalışmalarını sürdürüyor. Bu olaydan zarar görmüş tüm ailelere ulaşarak, psikososyal desteğimizi sunacağız. Bunun yanında ailelerin ihtiyaçlarıyla ilgili analizleri de yapacağız. Belirlediğimiz ihtiyaçlar doğrultusunda da durumu yetkili paydaş kurumlarla paylaşıyor, aileye yardımların en kısa sürede ulaşmasını sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

- Ailelere 4 milyon 500 bin lira yardım yapıldı

Hakkari il merkezine bin 805 ailenin göç ettiğini, kendilerinin bin 350 aileye ulaştıklarını kaydeden Bildirici, ekiplerin ulaşılan ailelerle yakından ilgilendiğini, ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olduğunu aktardı.

Müdürlük olarak il merkezinde başarılı bir alan çalışması yürüttüklerini ifade eden Bildirici, çalışmalarda 792 aileye bakanlık olarak 1 milyon 150 bin lira nakdi yardımda bulunduklarını bildirdi.

Bildirici, bakanlıkların şimdiye kadar göç eden tüm ailelere 4 milyon 500 bin lira civarında yardımda bulunduğunu bildirerek, şöyle konuştu:

"Biz de il merkezinde kira ve gıda yardımlarında bulunduk. Hasta, engelli ve evde bakıma muhtaç olanlar için de hastanelerle görüşerek tedavi olmalarına yardımcı olduk. Buraya gelmemizdeki amacımız da bu. Görevimiz, tüm ailelerimizi ziyaret etmek, hal ve hatırlarını sormak, ihtiyaçlarını tespit etmek, sorun ve sıkıntılarını dinlemek, sorun ve sıkıntılarını anında çözebilmek için paydaşlarımızla iletişime geçmektir. Son bir ailemiz kalana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bayrama kadar 24 kişilik ekibimizle çalışacağız. Bayramdan sonra ekibimizi 40'a çıkarmayı planlıyoruz. Sağlık, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Diyanet'ten de teknik ekip desteği alacağız. Amacımız aileye bir tek sefer gitmek değil. Belirli aralıklarla tüm aileler sorunları çözülene kadar ziyaret edilecek."

- Terör mağduru aileler, sorunlarını aktardı

Terör mağduru H.D, yakınlarının köylerine gelerek kendilerine sığındıklarını belirterek, "Kış ortasıydı ve mecburen köyde misafir ettik. Yerimiz dardı. Ama idare ettik. Çok zahmetler çektik." dedi.

H.D, "Ama önemli değil. Artık önemli olan bu ailelerimize yardımcı olunması. Sağ olsunlar ekipler geldi ve ailemizi ziyaret etti. Ekiplerimiz çok iyi. Bunu sonuna kadar götüreceklerdir. Ekiplerimizden memnunuz. Allah onların yardımcısı olsun." şeklinde konuştu.

S.T. de ailesiyle zor günler geçirdiğini, evlerine döndükten sonra çadırda yaşamak zorunda kaldıklarını belirterek, oluşturulan ekiplerin ziyaretinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

S.T, "Ne imkan varsa bize yardımcı oluyorlar. Birlik ve beraberlik istiyoruz. Bir daha olmasını istemiyoruz. Kimsenin bizim durumumuzda olmasını istemiyoruz. Müdürlüğe çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Yeni yaptığı 5 katlı binanın kullanılamaz duruma geldiğini, ailesiyle dışarıda kaldığını ifade eden İ.Ç ise "Her şeyi bırakıp ailemle ilçeden çıktım. Ekipler bizimle ilgilendi. Sağ olsunlar sorunlarımızı dinlediler. İnşallah kısa sürede bu sorunlar çözülür. Ümidimiz o yönde." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.