Hakkari

Hakkari'de besicilerin yayla mesaisi

12:16 27 Haziran 2016
Hakkari'de besicilerin yayla mesaisi

Hakkari'de hayvanlarını yaylalara çıkaran besiciler, yaylalarda uzun ve verimli bir dönem geçirmeyi umut ediyor.

Uzun geçen kış mevsimin ardından ahırlarda besledikleri koyun ve keçilerini yaylalara çıkaran besiciler, küçükbaş hayvanlarını çobanlara emanet ederek otlatılmasını sağlıyor.

Küçükbaş hayvanlarını kent merkezine 14 kilometre uzaklıktaki Otluca köyünün 2 bin 700 rakımda bulunan Golan Yaylası'na çıkaran besiciler, gün boyu hayvanların bakımını üstleniyor.

Yaylada hayvanlar berivanlar (süt sağan kadın) tarafından sağlıyor ve bu süt kaynatıldıktan sonra peynir, yoğurt, tereyağı ve kaymak olarak işleniyor.

Kürtçe konuşan besicilerden Mahmut Aşkan, her yıl olduğu gibi bu yıl da hayvanlarını yaylalara çıkardıklarını söyledi.

Doğuda hayvancılığın yaşam kaynağı olduğunu belirten Aşkan, şöyle konuştu:

"Uzun geçen kışı geride bıraktık. 6 ay boyunca sürülerimizi köyde ahırlarda besledik. İlkbaharla sürüleri ilk etapta köyümüze yakın vadilerde 1,5 ay otlatıyoruz. Daha sonra yaylalara çıkarıyoruz. Yaylada berivanlarımız koyun ve keçilerimizi sağıyor. Elde ettiğimiz süt ve süt ürünlerini satıyoruz. Yaşamımızı bu şekilde sağlıyoruz. Doğan oğlaklarımızı da yaylada otlatıyoruz. Daha çok biz yaşlılar yaylalara geliyoruz. Çocuklarımızın rızkını çıkarmaya çalışıyoruz. Devletin bizlere destek vermesini bekliyoruz. Devletimizin bize ilaç ve yem konusunda destek bekliyoruz. Bölgede hayvancılığın daha çok olması için. Çünkü kışın masraf çok oluyor. Altından çıkamıyoruz. Eğer devletimiz destek verirse hayvancılığı büyütürüz. Şimdilerde bakıyorsunuz etin kilosu 27 liraya çıkmış. Bakıyorsun vatandaşta mağdur, hayvan sahipleri de mağdur."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.