Hakkari

Engelli genç bilgisayar kullanma yeteneğiyle şaşırtıyor

14:23 28 Haziran 2016
Engelli genç bilgisayar kullanma yeteneğiyle şaşırtıyor

Şemdinli ilçesinde, zihinsel ve bedensel engelli 20 yaşındaki Hayati Can, bilgisayar kullanmadaki yeteneğiyle görenleri şaşırtıyor.

Şemdinli Kaymakamlığı Özel Ters Lale Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim gören Can, yaşama azmi ve yeteneğiyle çevresine örnek oluyor.

Doğuştan engelli olan ve bedenindeki kasılma nedeniyle rahat hareket edemeyen 8 nüfuslu ailenin dördüncü çocuğu Can, küçük yaşlardan beri büyük ilgi ve merak duyduğu bilgisayar ve telefonları kullanma yeteneğiyle şaşırtıyor.

Zamanla bilgisayarı kullanmayı öğrenen ve ailesi ile öğretmenlerinin desteğiyle bu yeteneğini daha da geliştiren Can, bilgisayara rahatlıkla format çekip program yükleyebiliyor.

Yeteneği bununla da sınırla kalmayan Can, sosyal medya hesabı açarak arkadaş grubuna eklediği kişilerle konuşmasının yanı sıra internetten gündemi de takip ediyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine konuşan merkez öğretmeni Burhan Demir, Hayati Can’ın hem bedensel hem de zihinsel engelli olduğunu ve uzun zamandır rehabilitasyon merkezinde eğitim gördüğünü söyledi.

Hayati’nin iletişim sağlayan elektronik malzemelere karşı büyük bir eğiliminin olduğunu belirten Demir, şöyle konuştu:

"Hayati doğuştan engelli. Ailesinin ona sağladığı olanaklar çerçevesinde kendisini iyi geliştirdi. Kendisine ait bir cep telefonu var. İsmini kaydettiği yakınlarını ve öğretmenlerini arıyor. Sosyal medyadan bizlere istek gönderiyor. Kuruma geldiği zaman kendisini rahat bırakıyoruz. Bilgisayara geçip istediği işlemi gerçekleştiriyor. Gündemi takip ediyor. Ayrıca bilgisayara rahatlıkla format atıp program yükleyebiliyor. Ben öğretmeni olarak bilgisayara format atmayı bilmiyorum ama Hayati bunu rahatlıkla yapabiliyor. Bunu yaparken de kimseden destek almıyor. Hayati’ye biraz daha destek verilmesiyle elektronik anlamda daha iyi şeyler yapabileceğine inanıyoruz."

Geçen gün kurum için bilgisayar almaya giderken, orada Hayati’nin yeteneğinden bahsedildiğini ifade eden Demir, öğrencinin aldığı ilgi ve sevgiyle yeteneğini geliştirdiğini belirtti.

Halk Eğitim Merkezi'nde görevli El Sanatları Öğretmeni Ayşegül Çağlar da Hayati’nin cep telefonu ve bilgisayara çok ilgi duyduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Çağlar, "Çevresine iyi bir örnek oluyor. Çok zeki bir arkadaşımız. Onun bu yeteneği bizi mutlu ediyor. Etrafındaki insanlara engellilerin de bir şeyler yapabileceğini gösteriyor. Hepimiz birer engelli adayıyız. O yüzden engellilerimize hep destek olmalıyız." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.