Hakkari

Yüksekova'ya 5 bin 400 aile döndü

11:15 23 Ağustos 2016
Yüksekova'ya 5 bin 400 aile döndü

YILMAZ KAZANDIOĞLU / SAİM HARMANCI - Terör örgütü PKK'nın saldırıları nedeniyle yaşadıkları Hakkari'nin Yüksekova ilçesinden ayrılmak zorunda kalan 5 bin 400 aile, operasyonların tamamlanmasının ardından geri döndü.

Alınan bilgiye göre, terör saldırıları nedeniyle başlatılan operasyonun ardından sağlanan huzur ortamıyla vatandaşların ilçeye dönüşleri sürüyor.

İlçede, huzur ve güvenliğin tesis edilmesi amacıyla 13 Mart'ta sokağa çıkma yasağıyla başlatılan ve 20 Nisan'da tamamlanan "Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle Operasyonu"nun ardından Yüksekova'ya dönen ailelerin ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalar devam ediyor.

- Ailelerle birebir görüşülüyor

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici, AA muhabirine, ilçeden göç eden ailelerin bir kısmının döndüğünü anlattı.

"Yüksekova'dan göç eden yaklaşık 5 bin 400 aileden 31 bin vatandaş geri döndü." diyen Bildirici, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar 5 bin 959 aile ile birebir görüşüldü. Yapılan görüşmelerde yüzde 55'i evlerinin kullanılabilir durumda olduğunu, yüzde 27'si kullanılamayacağını, yüzde 18'i ise hasarlı olduğunu belirtti. Ailelerin yüzde 44'ü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından kira, gıda gibi yardımlar aldıklarını, yüzde 14'ü Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünden sosyal ve ekonomik destek aldıklarını, yüzde 2'si evde bakım hizmeti aldıklarını, yüzde 18'i yardım almadıklarını ifade etmiştir."

Görüşme yaptıkları ailelerin yüzde 5'inin çocuklarının okulu terk etmek zorunda kaldığını ifade eden Bildirici, çocukların tekrar eğitimlerini sürdürebilmeleri için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile çalışma yürüttüklerini aktardı.

Bildirici, şunları söyledi:

"Görüşme yaptığımız ailelerden yüzde 5'i (225 öğrenci) çocuklarının okulu terk ettiğini belirtmişlerdir. Sebeplerine bakıldığında yüzde 37'sinin kendi isteğiyle, yüzde 30'unun maddi sıkıntılardan dolayı, yüzde 13'ünün ise toplumsal olaylardan dolayı okulu terk ettikleri anlaşılmaktadır."

- "Yüzde 92'si göç etti"

Görüşme yaptıkları ailelere, "Yasak süresince başka bir yere göç edildi mi?" sorusunun yöneltildiğini vurgulayan Bildirici, şöyle devam etti:

"Soruya yanıt verenlerin yüzde 92'si göç ettiğini, yüzde 8'i ise kaldığını söyledi. Göç edenlerin yüzde 39'u ilçe ve köylerine, yüzde 41'i Van'a, yüzde 10'u Hakkari ve yüzde 10'unun diğer illere göç ettikleri görülmüştür. Ailelerle yapılan görüşmelerde tespit edilen ihtiyaç analiz raporlarına göre, yüzde 82'lik bölümü kira, gıda ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına, yüzde 10'u da hastalıklarından dolayı tedavi olmaları amacıyla halk sağlığına yönlendirildi. Okulu bırakan öğrenciler, tekrar okula dönmelerini sağlamak üzere Milli Eğitim Müdürlüğüne yönlendirildi. Görüşme yapılan ailelerden 98'ine uzun süreli, 795'ine de tek seferlik olmak üzere toplam 893 aileye 1 milyon 175 bin 587 lira yardım yapılmıştır. Ağustos ayı sonu itibarıyla 290 ailenin sosyal inceleme raporları hazırlanmış olup, kendilerine kısa süre içinde ödemeler yapılacaktır."

Bildirici, 35 personelden oluşan 11 ekibin Yüksekova'da çalışmalarını sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.