Hakkari

Asırlık "buğday dövme geleneği"ni yaşatıyorlar

10:42 24 Eylül 2017
Asırlık "buğday dövme geleneği"ni yaşatıyorlar

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kadınlar, dibek taşında silindir şeklindeki taş tokmakla buğday dövme geleneğini yıllardır sürdürüyor.

Akocak köyüne bağlı Aşağı Oğlakbaşı mezrasında kadınlar, günün belirli saatlerinde dibek taşının etrafında bir araya gelerek, hem yöresel yemeklerde kullanılan buğday ve arpadan ürünler hazırlıyor hem de asırlık geleneği genç nesillere öğreterek, yaşatmak istiyor.

Kürtçe türküler söyleyerek yaptıkları işi keyifli hale getirmeye çalışan kadınlar, birbirlerine yardım edip zahmetli çalışmanın ardından dövülen buğdayı, "doğaba", "keledoş", "keşkek" "dovin" ve "gulul" adlı yöresel yemeklerde kullanıyor.

Kadınlardan Hazal Ortaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinden kalan buğday dövme geleneğinin günümüzde de devam ettiğini ve zahmetli bir iş olduğunu aktararak, bu işi yardımlaşarak yaptıklarını söyledi.

Kayser Özmen de kadınların toplanıp Kürtçe şarkılar eşliğinde çalıştıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

"Burada buğdayı dövüp yemek için hazırlıyoruz. Bu gelenek dedelerimizden, ninelerimizden kalmış. Buğday dövüldükten sonra yıkanıyor ve bazı pancarlarla yemek yapılıyor. Geçenlerde eve misafir geldi. Bu yemeği 'bize de gösterin. Nasıl yapıyorsunuz?' diye sordular ve yemeğin tarifini istediler."

İlknur Özmen ise teknolojiye rağmen bu geleneğin sürdürdüklerini, buğdayı dibek taşında döverek çeşitli yemeklerde kullandıklarını dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.