Hatay

Suriyeli öğrenciler diploma aldı

15:42 13 Ekim 2015
Suriyeli öğrenciler diploma aldı

Ülkelerindeki iç savaşta okulları yıkılan 300 Suriyeli öğrenci, lise eğitimlerini sığındıkları Reyhanlı'da kendileri için açılan 4 okulda tamamladı

Suriye'deki iç savaşta okulları yıkılan öğrenciler, aileleriyle sığındıkları Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yarım kalan eğitimlerini tamamlayarak, lise diplomalarını aldı.

Reyhanlı'da kendileri için açılan 4 okulda eğitim gören Suriyeli 300 lise öğrencisi, 2 yıllık eğitimin ardından diploma almaya hak kazandı. 

Ailesiyle Halep'ten Reyhanlı'ya gelerek, El Selam Okulunda eğitim gören İbrahim Diko (19), AA muhabirine yaptığı açıklamada, liseden mezun olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Ülkesindeki olaylar nedeniyle 2 yıl önce Türkiye'ye sığındıklarını ifade eden Diko, "Suriye'de can güvenliğimiz kalmamıştı. Savaş okulumuzu da yerle bir etti. Ailemle sığındığım Türkiye'de, çok şükür, yarım kalan eğitimimi tamamladım. Artık hayallerime biraz daha yakınım. Doktor olmak için daha çok çalışıp, hayalime kavuşacağım" diye konuştu.

El Betül Kassum (19) ise 2 yıl önce İdlib'ten ailesiyle geldiğini ve eğitimini burada sürdürdüğünü kaydetti.

Kimya mühendisi olmak istediğini belirten Kassum, "Savaştan kaçtık ve evimiz, akrabalarımız, okulumuz orada kaldı. Eğitimime devam edemeyeceğimi düşünürken, Türkiye'de bizler için açılan okulu duydum ve hemen kayıt yaptırdım. Çok şükür, bugün mezun oldum ve eğitimimi tamamladım" dedi.

- "Suriyeli çocuklara şifa olacağım"

Humus'tan ailesiyle gelen lise öğrencisi Dünya Al Milham (18) da doktor olmak istediğini kaydetti.

Ülkesindeki iç savaştan en çok çocukların mağdur olduğunu bildiren Milham, "Ben de onlar gibi çok acı çektim. 3 yıldır Reyhanlı'dayım. Bizim için açılan Suriye okuluna devam edip, mezun oldum. Bundan sonraki hedefim doktor olmak. Eğitimimi tamamlayıp ülkeme dönerek Suriyeli kardeşlerime şifa dağıtmak istiyorum" diye konuştu.

El Selam Okulu sayesinde hayallerine kavuşan Mustafa Abdullah (18) ise Suriye'nin tekrar eski haline dönmesini sağlamak istediğini söyledi. Lise eğitimini Reyhanlı'da tamamladığını anlatan Abdullah, üniversitede tarih bölümünü okumayı hedeflediğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.