Hatay

Tedavileri tamamlanan "caretta caretta"lar deniz ile buluştu

13:19 15 Ekim 2015
Tedavileri tamamlanan "caretta caretta"lar deniz ile buluştu

Hatay'da Samandağ sahilinde yaralı bulunan 4 deniz kaplumbağası Mustafa Kemal Üniversitesine bağlı merkezdeki rehabilitasyon sürecinin ardından doğal ortamlarına bırakıldı

Hatay'da Samandağ sahilinde vatandaşlar tarafından yaralı bulunan ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEKİYM) tedavi edilen "caretta caretta" türü 4 deniz kaplumbağası, doğal ortamlarına bırakıldı.

Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik, kaplumbağaların denize bırakılması nedeniyle yaptığı konuşmada, 14 kilometre uzunluğa sahip Samandağ sahilinin "caretta caretta" ve "chelonia mydas" türü deniz kaplumbağaların önemli yavrulama alanı olduğunu belirtti.

Bu yıl Samandağ sahilinde yaklaşık bin deniz kaplumbağasının yuva yaptığını ve 40 bine yakın yavrunun denize ulaştığını ifade eden Çelik, sahilin bu canlılar için koruma alanı olduğunu kaydetti.

Çelik, yaralı bulunan ve tedavi edilen deniz kaplumbağaları için çaba harcayanlara teşekkür etti.

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya da deniz kaplumbağaları konusunda özellikle balıkçıların eğitilmesi gerektiğini bildirdi.

DEKİYM Müdürü ve MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enes Altuğ ise bu yıl merkeze 9'u "caretta caretta", 2'si de "chelonia mydas" türüne ait toplam 11 deniz kaplumbağası getirildiğini belirtti.

Merkeze tedavi için getirilen kaplumbağaların çoğunda kafa travması, çakal, tilki ve köpek saldırısına bağlı yaralanmaların söz konusu olduğunu ifade eden Altuğ, şunları söyledi:

''Deniz kaplumbağaların nesli tehlikede ve bunlar korunan türler. Yaralı kaplumbağalar merkezimize geldiği andan itibaren ilk yardımları yapılıyor. Röntgen, tomografi, ultrason ve endoskopi dahil birçok işlem yapıyoruz. Bugün denize bıraktığımız iki kaplumbağamızda beyin travması söz konusuydu. Diğerlerine de medikal tedavi uyguladık. 4 aylık rehabilitasyon sürecinden sonra doğal ortamlarına bıraktık."

Prof. Dr. Altuğ, dünyaya gelen bin yavrudan ancak birkaçının erişkinliğe ulaşabildiğini, bu nedenle deniz kaplumbağalarının neslinin devamının çok önemli olduğunu kaydetti.

"Caretta caretta"ların denize bırakılması sırasında Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Adana 7. Orman ve Su İşleri Bölge Müdürü Ethem Boz ve MKÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri de hazır bulundu. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.