Hatay

Ä°skenderun kertenkelesine "promosyonlu" koruma

11:00 04 Kasım 2015
Ä°skenderun kertenkelesine "promosyonlu" koruma

İSMİHAN ÖZGÜVEN / AHMET ÖZEL - Türkiye'de sadece Hatay'ın Erzin ve Dörtyol ilçesi arasındaki kısıtlı bir bölgede bulunan İskenderun kertenkelesinin neslinin devamı ve yaşam alanlarının korunması için broşür, afiş, etiket, magnet, anahtarlık ve kitapçıkların hazırlanıp dağıtılacağı promosyonlu eylem planı hazırlandı.

Türkiye'de ilk kaydı 1998 yılında yapılan ve ülkemizdeki yayılışı kısıtlı olan (Acanthodactylus Schreiberi) İskenderun kertenkelesi, Erzin ve Dörtyol ilçeleri arasındaki yaklaşık 329 hektarlık bir alanda yaşıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, türün genel dağılışının İsrail, Kıbrıs, Lübnan ve Türkiye olduğunu söyledi.

Böceklerle beslenen kertenkelenin çok hızlı hareket ettiğini ve bu nedenle yakalanmasının çok zor olduğunu ifade eden Çağlar, kertenkelenin Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde nesli tehlike altında olan türler arasında yer aldığını kaydetti.

Türün neslinin devamı ve korunması için eylem planı hazırlandığını belirten Çağlar, şöyle devam etti:

''Türün devamı ve yaşam alanlarının korunması için adeta seferberlik başlattık. İlimizde bu tür, çok fazla bilinmiyor. 14-18 santimetre olan İskenderun Kertenkelesi'nin dişilerinin yılda bıraktığı 2-3 yumurta eylül ayında çıkıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafında 2015 yılı yatırım programına alınan Tür Koruma Eylem Planı Projesi kapsamında hizmet alımıyla özel bir firma tarafından hazırlanan eylem planına üniversite, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler destek verdi.

Proje kapsamında, öncelikle bu türün tanınırlığını arttırmaya çalışacağız. Ayrıca türü okullarda öğrencilerimize tanıtacağız. Kertenkelenin tanıtımı için broşür, afiş, etiket, anahtarlık ve kitapçık hazırlayacağız. Çünkü kertenkele çok fazla tanınmıyor, tanınmayan bir türü korumakta çok zor olabiliyor.''

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.