Hatay

Türkmen köylerine yönelik kara harekatı

19:12 21 Kasım 2015
Türkmen köylerine yönelik kara harekatı

Hatay Valisi Ercan Topaca, "Bugün itibarıyla yaklaşık bin 500 Türkmen kardeşimiz sınıra gelmiş durumda. Onların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması, özellikle de havalar da soğuyor, süratle çadır, battaniye, gıda ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tedbirlerimizi aldık" dedi. 

Topaca, Suriye'deki Bayırbucak Türkmen bölgesindeki çatışmalar nedeniyle Türkiye sınırına kaçan Bayırbucak Türkmenleri ile ilgili gelişmeleri yerinde görmek üzere Yayladağı ilçesine geldi. 

Toplantının yapılacağı öğretmenevi önünde, Kaymakam Alpaslan Altınışık, Belediye Başkanı Mehmet Kalkan ve Türkmen temsilciler tarafından karşılanan Vali Topaca, burada yetkililer ve Türkmen temsilcilerle bir süre görüştü. 

Görüşme sonunda basın mensuplarına açıklama yapan Ercan Topaca, bölgedeki son durum hakkında bilgi almak için Yayladağı'na geldiğini belirtti. 

Burada Türkmenlerle ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını kaydeden Topaca, şunları kaydetti: 

"Bugün itibarıyla yaklaşık bin 500 Türkmen kardeşimiz sınıra gelmiş durumda. Onların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması, özellikle de havalar da soğuyor, süratle çadır, battaniye, gıda ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tedbirlerimizi aldık. Bugün itibarıyla 575 çadır, 4 bin 200 battaniye, tıbbi malzeme, 20 bin paket konserve, 2 bin hazır kit şeklinde yiyecek gönderildi. Yarından itibaren sıcak yemek de vermeye başlayacağız. 

Bir taraftan karşı tarafı takip ederek, gelişmelere bağlı olarak sayının artma ihtimali var onunla ilgili değerlendirme yaptık, ona göre de hazırlık yapıyoruz. Bütün kamu kurum ve kuruluşları bu iş için seferber. Hükümetimizin talimatları doğrultusunda, Türkmen kardeşlerimizin öncelikle ihtiyaçlarının süratle karşılanması, yaralıların alınması, orada bir risk varsa onların sınırdan içeri alınması dahil olmak üzere gerekli altyapıyı hazırlıyoruz. Sınırın bu tarafına geçmek isteyen herkesi, onların barınabileceği, yaşayabileceği çadır kentleri de bir taraftan hazırlıyoruz."

- "Göçe karşı hazırlığımız var"

Şu an itibariyle herhangi bir çadır, battaniye, gıda ihtiyacının olmadığını aktaran Vali Topaca, sayının artması durumunda ise battaniye ve çadırın yeteri kadar stoklarda olduğunu, dün gece saat 01.00 itibariyle çadırların geldiğini ve içeriye dağıtıldığını söyledi. 

Bir basın mensubunun "büyük bir göç beklenip beklenmediğine" dair sorusu üzerine de Ercan Topaca, "Karşı taraf biraz hareketli, bir mücadele de var. Bizim muhtemel bir göçe karşı hazırlığımız var. Onu da tespit etmeye çalışıyoruz. Yani 'göç olursa ne kadar kişi gelir' diye bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Oradaki çatışma bölesinde 15 kadar Türkmen köyü var. Çatışma noktalarına yakın köylerde yaşayan Türkmen kardeşlerimiz sınır bölgesinde bulunan çadır kentlere geldiler. Ama önümüzdeki günlerde çatışmalar yoğunlaşırsa bir miktar daha geliş olacağını düşünüyoruz ve onun planlanmasını yapıyoruz. Rakam konusunda da oradaki toplam nüfusa baktığımız zaman 15 bin civarında Türkmen var. Tabi Arap kökenli olanlar da var. Toplamda 30-35 bin civarında bir nüfus olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak, çok kesin bir rakam vermek mümkün değil. Onların ne kadarı bu tarafa gelir onu tahmin etmeye çalışıyoruz ve bu yönde hazırlık yapıyoruz. Kesin rakamlar söyleyemiyoruz" yanıtını verdi. 

Bir başka basın mensubunun, bölgeden gelen haberlere dair "Türkmen Dağı kaybedilmiş bilgisinin doğru olup olmadığı" yönündeki sorusunu da Vali Topaca, Biz o tür konulara çok girmiyoruz. Benim şu anda ilgilendiğim insanların günlük ihtiyaçlarını karşılayacak, kış şartlarından etkilenmeden yiyeceklerini, içeceklerini ve barınma ortamlarını hazırlamak şeklinde. Tabi o konuyu askeri makamlarımız takip ediyor, hükümetimiz takip ediyor. Tahmin ediyorum o konuda hükümetimiz bir açıklama yapacaktır. O konuda çok fazla şeyler söylemem doğru olmaz. Biz bilgilerimizi Ankara'ya arz ediyoruz. Burada da Ankara'dan gelen arkadaşlarımız var. Onlarla birlikte takip ediyoruz" şeklinde cevapladı. 

- "17 yaralı geldi"

Ercan Topaca, çatışma bölgesinden gelen yaralıların tedavileri ile ilgili yöneltilen soruya ise "Dün itibarıyla 17 yaralı geldi. Tabi karşı tarafta da hastaneler var, bir kısmı orada tedavi ediliyor, ağır olanlar bu tarafa getiriliyor. Biz onları dakikalar içerisinde ambulanslarımızla almak suretiyle hastanelerimize ulaştırıyoruz. Gelen yaralılara ilk müdahale Arfalı'da bulunan çadır kentteki hastanelerde yapılıyor. Sınıra gelenleri, acil yardım istasyonu gibi ambulansların bulunduğu noktadan hemen almak suretiyle hastanelerimize yetiştiriyoruz. O tür konularda bir eksiğimiz, bir ihtiyacımız yok. Her türlü tedbir alındı. Tabi gönül ister ki kimse yaralanmasın, kimse yerinden yurdundan edilmesin. Bu insanlar binlerce yıldır orada yaşıyor. Türkiye sığınılacak bir ülke, güvenli bir ülke, bize doğru geliyorlar. Biz de onları en iyi şekilde ağırlamak, ihtiyaçlarını karşılama, tedavilerini en iyi şekilde yapmak konusunda her türlü hazırlığımızı yapıyoruz" diye cevap verdi. 

- "Tedirginilik yok"

Bölge halkının sınırda yaşanan çatışmalardan dolayı bir tedirginliğinin bulunmadığına da dikkati çeken Vali Topaca, "Bu konuda bize gelen bir şey yok, tedirginliğimiz de yok. Onu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Devletimiz Allah'a şükür güçlüdür. Ülkemize yapılabilecek her türlü saldırıyı def edecek gücümüz de vardır. Bölgemiz insanında bir tedirginlik yok. Tabi üzüntü var karşı taraftaki çatışma ile ilgili. Göçlerle ve yaralanmalar ile ilgili. Tabi Yayladağı ilçemiz çatışma noktalarına yakın. Şimdilik bir tedirginlik, endişe yok" ifadelerini kullandı. 

Ercan Topaca, yaptıkları toplantıda Türkmen temsilcilerinin isteklerini not ettiklerini, onların da yapılan yardımlardan dolayı müteşekkir olduklarını belirttiklerini de sözlerine ekledi. 

Vali Topaca, açıklamanın ardından ilçeden ayrıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.