Hatay

Bayırbucak Türkmen bölgesine yönelik harekat

16:31 23 Kasım 2015
Bayırbucak Türkmen bölgesine yönelik harekat

 MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, "MHP, Suriye'nin toprak bütünlüğüne büyük bir önem vermektedir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü aynı zamanda bölgesel ve Türkiye'nin de istikrarının önemli bir parçası olarak görmektedir. Ancak Suriye rejiminin Bayırbucak'ta izlemiş olduğu politika ne Suriye'nin toprak bütünlüğüne ne bölgenin istikrarına hizmet eder" dedi.

Özdağ, beraberindeki heyetle Yayladağı ilçesinin sınır mahallesi Kızılçat'a gelerek incelemelerde bulundu.

İnceleme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Özdağ, Suriye iç savaşının yeni bir aşamaya girdiğini vurguladı.

Özdağ, 13 gündür Rus Hava Kuvvetleri tarafından desteklenen Suriye ordusunun Hizbullah milislerinin de desteğiyle Türkmenlerin bulunduğu yerleşim yerine yönelik çok ağır saldırını sürdürdüğünü belirtti.

Türkmenlerin saldırılara karşı kendilerini eşit olmayan şartlarla savunduklarını ifade eden Özdağ, Türkmenlerin dışarıdan herhangi bir destek almadan varlık ve hayat mücadelesi verdiklerini söyledi.

Hükümetin dış politikasını eleştiren Özdağ, "AKP hükümetinin 2011 senesinden itibaren ilkokul bilgisi ve lise heyecanıyla başlatmış olduğu Suriye'deki iç savaşı destekleme politikasının sadece Türkiye'ye ağır bedeller ödetmediği Ortadoğu Türklüğüne de çok ağır bedeller ödettiği iyiden iyiye netleşmiş durumdadır" dedi.

 Özdağ, hükümetin Rusya ve Suriye rejimini Bayırbukak'a yapılan saldırılardan caydıracak, geri adım attıracak herhangi somut bir önlem almadığını savunarak, şöyle devam etti:

"İnsani yardımların çok önemli olduğunu kabul etmekle birlikte bu tür durumlarda sadece insani yardımların yeterli olmadığını da kabul etmek gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük ve güçlü bir devlettir. Ancak bu büyük ve güçlü devleti yönetenlerin her vesileyle olduğu gibi şimdi de 'Türkiye'nin gücünü test etmesinler' şeklindeki, artık bölgede de hiçbir şekilde ciddiye alınmayan, dış politikada da hiçbir şey ifade etmeyen açıklamaların ötesinde, Türkiye'nin milli menfaatlerini koruma ama aynı zamanda çevre coğrafyalarda ki kardeşlerimizin insan haklarından kaynaklanan hukuklarını da savunma anlamında daha etkili sonuçlar ortaya çıkaracak adımları atmanın vakti gelmiş ve geçmektedir."

Özdağ, bir gazetecinin "Bayırbucak Türkmen bölgesinin düştüğü" şeklinde haberlere ilişkin sorusuna, "Bölge düşmemiştir. Bölgede Türkmenler bölgelerini ve varlıklarını savunmaya devam etmektedirler. Bazı kaynaklarda son günlerde ifade edilen Rus ve Suriye güçlerinin IŞİD ve benzeri örgütlere karşı savaştığı iddiası doğru değildir" diye yanıt verdi.

Bölgedeki inceleme ve temaslar sonrası bir rapor hazırlayarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve kamuoyuyla paylaşacaklarına dikkati çeken Özdağ, şöyle konuştu:

"MHP, Suriye'nin toprak bütünlüğüne büyük bir önem vermektedir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü aynı zamanda bölgesel ve Türkiye'nin de istikrarının önemli bir parçası olarak görmektedir. Ancak Suriye rejiminin Bayırbucak'ta izlemiş olduğu politika ne Suriye'nin toprak bütünlüğüne ne bölgenin istikrarına hizmet eder. Bu vesileyle Moskova'yı da Türkiye'nin çok daha ağır bir dille uyarması gerektiğini düşünüyoruz."

Özdağ'ın incelemelerine MHP MYK üyesi ve Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, MHP Hatay İl Başkanı Lütfi Kaşıkçı, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy ve  Hatay Ülkü Ocakları Başkanı Naci Akkaya katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.