Hatay

Hatay'da iskeleye vuran ölü balina yavrusu

12:20 14 Ocak 2016
Hatay'da iskeleye vuran ölü balina yavrusu

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, geçtiğimiz günlerde İskenderun'da iskeleye vuran balina yavrusunun yapılan incelemesinde, açlık nedeniyle öldüğünün tespit edildiğini belirtti.Dereli, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun balina (Balaenopteraphysalus) türü yavrusunun İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde uzman öğretim görevlileri tarafından incelemesinin yapıldığını söyledi.

Yavru balinanın iskeletinin sonraki nesillere aktarılabilmesi için gömüldüğünü belirten Dereli, ''Yavru balinanın yapılan incelemesinde açlık nedeniyle öldüğünü tespit ettik. Balinayı sergilemek ve gelecek nesillere de gösterebilmek için gömmeye karar verdik. Yaklaşık bir yıl sonra gömdüğümüz balinanın iskeletini çıkarıp bunu Bilim Müzesi'nde sergilemeyi düşünüyoruz. Balinayı fakültemizin bahçesine gömdük'' diye konuştu.

- "Üremek için Akdeniz'e girmiş"

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan da balinanın yaklaşık 37 metreye kadar büyüyebilen bir tür olduğunu, neslinin ise tehdit altında bulunduğunu söyledi.

Bu balinanın yaşamının büyük kısmını kutuplarda geçiren bir tür olduğunun da altını çizen Turan, şöyle devam etti:

''Bu tür, üremek için daha çok ılıman sulara geçmektedir. Sanırım bu dönemde de üremek için Akdeniz'e girmiş. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Arda Tonay başkanlığında yapılan nekropsis analizleri sonucu balinanın üzerinde birçok parazitler tespit edildi. İncelemede, yaklaşık 6 aylık bir yavru olduğunu da belirledik. İhtimalen annesini kaybetmiş ve uzun süre aç kalınca vücut direnci düşmüş. Vücudundaki parazitlerin de çoğalarak ölümüne neden olduğunu da tahmin ediyoruz.''

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki liman iskelesinde 8 Ocak'ta ölü bulunan balina yavrusu incelenmek üzere İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesine götürülmüştü.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.