Hatay

Çocukluklarından beri göç ediyorlar

14:17 04 Mart 2016
Çocukluklarından beri göç ediyorlar

Suriye'deki savaş nedeniyle yaşadığı yeri terk eden Cuma ailesi, geçmişte de İsrail'in Golan tepelerini işgali nedeniyle evlerinden olmuştu.

Çocukluklarından bu yana göçe zorlanan aile sığındığı Hatay'ın Hassa ilçesinde biri engelli üç çocuklarıyla hayata tutunmaya çalışıyor.

Abdülhakim Cuma (55), AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda ailesinin Golan Tepesi civarında yaşadığını ancak İsrail'in işgali nedeniyle buradan göç etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Hatay'ın Hassa ilçesinde kendi imkanlarıyla kiraladıkları evde kaldıklarını ifade eden Cuma, şunları kaydetti:
''1967 yılında İsrail’in Golan tepelerini işgal ettiğinde 6 yaşındaydım. Bizlere, 'sizi 2 aylığına Şam’a götüreceğiz' dediler. Suriye hükümeti araçlarla bizi Şam'a götürdü. Babam ilk zamanlarda 'ben buralarda kalamam' diyerek kaçak olarak Golan’a geri döndü. Ancak yaklaşık 4 ay Golan'da kaldıktan sonra İsrail askerleri babamı zorla tekrar Şam’a gönderdi. Şam'da yaklaşık 45 yıl yaşadık. 5 yıl önce de Suriye'de iç savaş çıkınca 3 yıl önce Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldık.''

Nihal Ali Cuma (55) da eşinin aynı zamanda akrabası olduğunu, Golan'dan önce Şam şimdi de Türkiye'ye geldiklerini kaydetti.

Türkiye'ye ve halkına teşekkür eden Nihal Ali, burada ölüm korkusundan uzakta çocuklarıyla hayata tutunmaya çalıştıklarını belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.