Hatay

Suriye iç savaşının 6'ncı yılı

12:34 15 Mart 2016
Suriye iç savaşının 6'ncı yılı

Suriye'de 15 Mart 2011'de ülkenin güneyinde bulunan Dera ilinde rejim karşıtı gösterilerle başlayan iç savaş 6'ncı yılına girdi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Çalışmaları Hatay Ofisi Basın Danışmanı Burak Karacaoğlu, AA muhabirine, rejimin baskı ve katliamlarıyla başlayan Suriye krizinin büyük bir savaşa dönüştüğünü belirtti.

Savaş nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiğini, binlercesinin de sakat kaldığını anlatan Karacaoğlu, şöyle konuştu:

"5 milyonu aşkın insan hayatta kalabilmek için evini terk edip başka ülkelere sığındı. İnsani durumun gittikçe kötüleştiği topraklarda büyük bir yıkım yaşanıyor. İHH İnsani Yardım Vakfı olarak krizin başlangıcından bu yana hem Suriye içerisinde yerinden edilen hem de ülke dışına göçen mültecilerin mağduriyetlerini gidermek için gayret gösteriyoruz. Acil barınma, giyim, eğitim, sağlık, gıda gibi ihtiyaçların karşılanması için gerçekleştirilen temel yardımların yanı sıra Suriye içerisinde kurulan yetimhane, su kuyusu, fırın, konteyner kent, aşevi, değirmen, hastane gibi kalıcı eserlerle mağdur Suriyeliler üzerindeki savaşın yıkıcı etkisini hafifletmeye çalışılıyoruz."

Karacaoğlu, Suriye’de 6. yılına giren ve halen devam eden saldırılar nedeniyle ülkede çok sayıda insanın Atme, Kerame, Kah, Babus Selam başta olmak üzere yüzlerce kampta yaşam mücadelesi verdiğini sözlerine ekledi.

Sadakataşı Derneği Genel Başkanı Kemal Özdal da 6 yıldır Suriye'de bir drama tanıklık ettiklerinin altını çizerek, "Suriyeli masum siviller 6 yıldır dünyadan uzanmasını istedikleri insanlık elini yalnızca Türkiye’den, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarından görüyor. Biz de yaşanan bu drama seyirci kalmadan, üzerimize düşen ne varsa elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Gerek Suriye’ye ulaştırdığımız insani yardımlarla, gerekse Türkiye’deki muhacir kardeşlerimiz için organize ettiğimiz kampanyalarla 6 yıldır Suriye halkının yanında olduğumuzu bütün dünyaya gösteriyoruz" dedi.

İnsani Dayanışma ve Kalkınma Derneği Başkanı Abdurrazzak İldiz de Suriye'deki savaşın birçok kişiyi vatanlarından ettiğini belirterek, "Birçok Suriyeli Türkiye'ye sığındı. Biz onları kardeş bildik, kendimizden ayırmadık, ayrı tutmadık. Bir gün evlerine dönmelerini ve huzur içinde yaşamalarını ümit ediyoruz" ifadesini kullandı.

- "Suriyeli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz"

İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (İHYADER) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Budaklar da savaşın başladı günden itibaren Suriyelilerin yanında olmaya çalıştıklarını anlattı.

İç savaş yüzünden masum insanların hayatlarına doyamadan öldüğünü anımsatan Budaklar, "Zalimlerin zulmüne karşı Müslümanın merhameti ile direneceğimize, tüm acımasızlıklara rağmen eğilmeden dimdik gayret edeceğimize ve sessiz yığınların sesi olacağımıza söz verdik. Suriyeli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bir an önce savaşın bitmesini temenni ediyorum" diye konuştu.

Avrasya Vakfı Suriye çalışmaları koordinatörü ve Biz Ümmetiz Platformu sözcüsü Ayhan Altıntaş da özgürlük ve daha iyi insani şartlarda yaşamak isteyen Suriye halkının özgürlük ve insan hakları taleplerine karşılık Esed rejimin verdiği cevabın sert ve ölümcül olduğunu vurguladı.

İnsanların haksız tutuklamalara maruz kaldığını, evlerinin bombalandığını aktaran Altıntaş, ellerinden geldiğince mağdur halkın yanında olmaya çalıştıklarını söyledi.

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ise Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana gıda, giyim, sağlık, eğitim, barınma ve yakacak gibi temel ihtiyaç kalemlerinden 65 milyon liralık yardım ulaştırdıklarını aktararak, "Temennimiz bu savaşın bir an önce bitmesi ve insanların huzura kavuşmasıdır. Savaş bitinceye kadar Suriyeli kardeşlerimize yardım götürmeye devam edeceğiz" dedi.

Yardımeli Derneği Hatay İl Temsilcisi Eyüp Yıkılmaz da Suriye'de bir insanlık dramı yaşandığını vurgulayarak, dünyanın bu duruma sessiz kaldığını ancak Türk halkının Suriyeli mazlumların her zaman yanında olduğunu kaydetti.

Heybe İnsani Yardım Derneği, Anadolu Gönül Erleri Derneği, Keçiören İmam Hatipliler Derneği ve Said Yardım Derneği yetkilileri de 6 yıldır süren iç savaşta Suriye halkının yanında olmaya çalıştıklarını belirtti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.