Hatay

Ekmeğini ipekten çıkardı

11:19 16 Mart 2016
Ekmeğini ipekten çıkardı

LALE KÖKLÜ - İpek böcekçiliği kursuna katılarak eğitmenlik sertifikası alan 45 yaşındaki Hataylı girişimci Tülay Genç, ailesinin "Böceklerle ne yapacaksın" diye karşı çıkmasına rağmen "koza evi" açarak girişimci oldu.

İşlettikleri markette eşine yardım eden Genç, bir süre sonra kızının teşvikiyle ipek böcekçiliği kursuna katıldı. Zamanla kendini geliştiren ve eğitmenlik sertifikası alan Genç, işini kurmak için ailesinden yardım istedi.

Ailesinin "Böceklerle ne yapacaksın" demesine rağmen azmini yitirmeyen Genç, AB tarafından desteklenen "Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı" kapsamındaki "Ekmeğini İpekten Çıkar Projesi"ne katıldı ve hayallerini gerçekleştirmek için maddi destek alma şansını yakaladı.

Azmi karşısında ailesinin olumsuz yaklaşımını da değiştiren ve onlardan destek alan Genç, ağabeyinin çiftlik evini ipek böceği yetiştirmesi için hediye etmesiyle hayallerine kavuştu.

Evin restorasyonu için Defne Belediyesinden yardım isteyen Genç, yaklaşık 1 yıl içinde "Defne Koza Evi"ni açarak kızıyla kursiyerlere ipek böcekçiliğini öğretmeye başladı.

İlk kursiyerlerini mezun eden ve şu anda ikinci kursunu açan Genç'in yetiştirdiği öğrenciler ise ipek böcekçiliğini öğrenmenin yanı sıra İŞKUR desteğiyle günlük 20 lira kazanarak ev bütçelerine katkı sağlıyor.

- "Pes etmedim"

İki çocuk annesi Genç, AA muhabirine, ipek böceğini yetiştirmeden ipeğin tezgahta dokunmasına kadar tüm süreçleri öğrenerek, kendi işini kurmaya karar verdiğini anlattı.

İlk başlarda destek vermeseler de sonra yanında yer alan ailesi sayesinde hayallerini gerçekleştirebildiğini aktaran Genç, şöyle devam etti:

"Ağabeyimden yer istedim ancak beni önemsemedi. Hatta benimle 'Böceklerle ne yapacaksın' diye alay etti. Ben buna rağmen pes etmedim. İpek böceği üzerine yaptığım çalışmalarla bir televizyon programım da çekildi ve ağabeyim beni İngiliz kanallarında izledi. Daha sonra bana 'Evimi istediğin gibi kullanabilirsin' dedi ve benimle gurur duyduğunu söyledi. Ardından Defne Belediyesi ile görüştüm ve Belediye Başkanı'mıza projemi anlattım o da çok heyecanlandı. Başkanımız İbrahim Yaman'ın da desteğiyle ağabeyimin verdiği evi restore ettirdik ve koza evi açtık. Şimdi 3'ü engelli 25 kursiyerimiz var."

Genç, yaptıkları üretimle geçen yıl Antakya genelindeki 138 kilogram koza üretime karşılık sadece kendi koza evlerinde 254 kilogram koza ürettiklerini söyledi.

- Anne kız elele

Kızının en büyük destekçisi olduğunu belirten Genç, "Kızım teşvik etti ama sonra ona ben öğrettim. Hedefim ipek böcekçiliğinde istihdam yaratmak ve unutulmaya yüz tutmuş kültürümüzü çocuklarımıza aktarmak" diye konuştu.

Genç, tüm kadınlara iş hayatında aktif olması tavsiyesinde bulunarak, öğrenmenin yaşının olmadığını vurguladı.

Bu sayede kadınların maddi olarak da kendilerine büyük katkı sağlayabileceğine dikkati çeken Genç, "Bu işe girmeden önce çocuklarıma bir şey aldığım zaman 10 defa düşünüyordum çünkü olmayan bir şeyi alamazdınız, ihtiyaç olan şeyleri alabilirdiniz şu an maddi gücümün olması, bir işimin olması bana ayrı bir keyif veriyor" dedi.

Kızı Fulya Genç (21) ise severek yaptığı işinde ustasının annesi olduğunu belirterek, "Anne kız el ele vererek bu işi gelecek nesillere aktaracağız, ipek böcekçiliğini yarınlara taşıyacağız" diye konuştu.

- 3 kuşak kursta

Kursiyerlerden 65 yaşındaki Hava Kefci ise yaklaşık 15 gün önce kursa katıldığını söyledi.

İpek böceği kursuna kızı ve torunuyla geldiğini anlatan Kefci, "Biz 3 nesil buradayız. Kızım 'Anne gelir misin' diye sordu 'Gelirim' dedim. Yıllardır memleketten uzaktaydım ama şimdi döndüm ve kültürümüz olan koza ve ipek dokumayı öğrenmeye çalışıyorum" diye konuştu.

Emekli müfettiş 56 yaşındaki Zeynep Kayaalp ise kursun heyecan verici olduğunu ifade ederek, ilk aşamada desen çizimi yaptıklarını ve zamanla ürettikleri ipeği dokumaya başlayacaklarını aktardı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.