Hatay

"Ruslar havadan çekildi, sahada varlar"

11:14 26 Mart 2016
"Ruslar havadan çekildi, sahada varlar"

ERDAL TÜRKOĞLU - Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, "Şuan için çekilme sadece havadan oldu. Türkmendağı ve Cebel Ekrad'da savaşı halen Ruslar yönetiyor." dedi.

Vezir, ülkelerindeki son gelişmelerle ilgili, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Esed'in, ülkedeki iç savaşından başından bu yana, ülkeyi bir kez terk ederek Rusya'ya gittiğini hatırlattı.

Geçen yıl ekim ayında gerçekleşen Rusya ziyaretinin normal bir ziyaret olmadığını her zaman söylediklerini aktaran Vezir, "Esed rejiminin sonu gelmek üzereydi. Ülkeden ilk kez ayrılarak Rusya'ya gidişinin altında, Suriye'nin Putin'e devredilmesi yatıyordu. Çünkü, hiçbir lider savaştayken ülkesinden ayrılmaz. Ya ölür, ya saklanmak için, ya da ülkeyi başkasına satmak için gider. Bunu, o gün de bağıra bağıra söylemiştik." ifadelerini kullandı.

Vezir, o ziyaretten yaklaşık 1 ay sonra Rusya'nın Suriye'ye geldiğini vurgulayarak, o günden sonra savaşı tamamen Rusya'nın devraldığını söyledi.

- "Akan kanın sorumlusu Rusya'dır"

Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararının altında da başka planların yattığını hatırlatan Vezir, şunları kaydetti:

"Bu çekilmeye asla inanmadık. O karardan sonra bizleri havadan vurmadı ama sahada halen varlar. Şuan için çekilme sadece havadan oldu. Türkmendağı ve Cebel Ekrad'da savaşı halen Ruslar yönetiyor. Baskılar nedeniyle herkesi aldatmak için böyle bir karar aldı. Ateşkesin başladığı günden bu yana her gün Türkmendağı'na saldırı var. 30'a yakın şehit verildi. Türkmen köyleri yerle bir. Rusya halen güçlerini çektiğini söylüyor. Esed'in silah fabrikası yok. Bu silahlar, uçaklar nereden geliyor? Artık savaşı tamamen devralan Rusya, şuan ülkede akan kanın sorumlusudur."

- "Esed'li hiçbir fikri kabul etmeyiz"

Suriye'nin geleceği ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirten Vezir, uluslararası camiaya güvencelerinin kalmadığını, bu görüşmelerden muhaliflerin lehine bir karar çıkmasını ve bunun uygulanmasını beklemediklerini anlattı.

Vezir, "Eğer, Esed'e dur demek isteselerdi, iç savaşın ilk yıllarında bunu yaparlardı. İlk 1 yıl direniş silahsızdı. Rejimin bizleri katlettiğini gözleriyle gördüler. Şuan geçici hükümet, yeni Suriye, geçiş dönemi gibi süreçlerden bahsediliyor. Biz, Esed'in içinde olduğu hiçbir fikri kabul etmeyiz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.