Hatay

Hatay'da 4. Uluslararası Ortadoğu Kongresi

23:06 27 Nisan 2016
Hatay'da 4. Uluslararası Ortadoğu Kongresi

Hatay Valisi Ercan Topaca, "Ortadoğu, uzun bir süredir huzursuzluğun, çatışmaların olduğu bir coğrafyadır. Hatay olarak biz bu çatışmalardan en çok etkilenen kentlerin başında geliyoruz. Ülke olarak da Türkiye olarak da etkileniyoruz" dedi.

Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) işbirliğinde, Hatay İl Kültür Müdürlüğü Koordinesinde "Türk- Arap İlişkileri: Çok Boyutlu Güvenlik İnşası" ana temalı 4. Uluslararası Ortadoğu Kongresi başladı.
Topaca, bir otelde gerçekleştirilen kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, toplantının ülkenin çok zor dönemlerden geçtiği bugünlerde yol gösterici olacağını söyledi.

Ortadoğu birçok özelliği aynı olan insanların, devletlerin, toplumların olduğu daha çok Müslümanların yaşadığı bir coğrafya olduğunu dile getiren Topaca, şöyle devam etti:

"Ortadoğu, uzun bir süredir huzursuzluğun, çatışmaların olduğu bir coğrafyadır. Hatay olarak biz bu çatışmalardan en çok etkilenen kentlerin başında geliyoruz. Ülke olarak da Türkiye olarak da etkileniyoruz. Şu an itibarıyla Hatay ilimizde 409 bin Suriyeli misafirimiz var. Tabi biz onları bu sıkıntılı dönemde ülkemizde misafir etmekten, onlara yardımcı olmaktan onlarla ekmeğimizi, suyumuzu, toprağımızı, havamızı paylaşmaktan memnunuz. Çünkü onlar bizim dostlarımız, bizim kardeşlerimiz. Daha yüz yıl önce aynı devletin aynı ülkenin pasaportunu taşıyan insanlarız. Geçmişten gelen bir hukukumuz, dostluğumuz ve kardeşliğimiz var. Biz bu dostluğun, kardeşliğin gereğini yapıyoruz. İnşallah onların da ülkelerinde barış, huzur sağlanır ve ülkelerine sağ salim geri giderler."

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy da bölgenin tarihsel bir türbülanstan geçtiğini ve Hatay'ın bu türbülansın ortasında olmasına rağmen kendi başarı hikayesini devam ettirdiğini söyledi.

Hatay'ın bölgedeki sorunları için inisiyatif aldığını ifade eden Şensoy, şu ifadelere yer verdi:

"Hatay, Türkiye'nin ilk 10 büyük ekonomisidir. İlin nüfusuna yakın sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. İnşallah bu türbülansın şiddeti azalıyor ve istikrarla birlikte Hatay da yaptığı bütün fedakarlıkların karşılığını görmeye başlayacak. Bölgede bugünü ve geleceği nasıl yöneteceğimiz konusunda bu akademik platformun önemli bir işlev gördüğü ve göreceği kanaatindeyim. Sizi öldürmeyen şey daha güçlü yapar. Hep birlikte daha güçlü olacağız."

Toplantıya, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Turgay Aras ve kurum müdürleri katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.