Hatay

Hatay'da orman yangınlarıyla mücadele toplantısı

14:23 29 Nisan 2016
Hatay'da orman yangınlarıyla mücadele toplantısı

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, Hatay'da 2012 ve 2013 yıllarında büyük yangınların meydana geldiğini belirterek, yanan alanların tekrar eski haline gelmesinin en az 40, 50 yıl sürdüğünü belirtti.

Altındaş, Vali Yardımcısı Bilal Ölmez başkanlığında, bir otelde düzenlenen "Hatay İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu" toplantısında yaptığı konuşmada, yangınların büyüdüğü, rüzgarın şiddetlendiği durumlarda farklı kurumlardan makine ekipman desteği istediklerini kaydetti.

Hatay'da 20'nin üzerinde arazözün ve 200'ün üzerinde daimi ve geçici işçinin bulunduğunu ifade eden Altındaş, yangınları söndürmede, suyun etkisinden 8 kat fazla olan kimyasal köpük kullanıldığını söyledi.

Bu yılın yangınlar açısından zorlu ve çetin geçeceğini belirten Altındaş, şöyle devam etti:

''Geçen yılın aynı dönemiyle bu yılın aynı dönemini kıyasladığımızda, hem çıkan yangın sayısında hem yanan alanda üç kat artış var. Kurumlar araç ve ekipman desteği anlamında yangında destek olursa seviniriz. Çünkü yanan alanlar ciğerlerimiz. Hatay'da 2012 ve 2013 yılında büyük yangınlar oldu. Yanan alanın tekrar eski haline gelmesi en az 40, 50 yıl sürüyor. Yani 40-50 yılımızı yakıyoruz. Ne kadar erken ve etkin müdahalede bulunursak o kadar önemli. Vatandaşlarımız, yangında 177'inin yanı sıra 112'yi de arayabilirler. İhbarda bulunduktan sonra bizler gerekli müdahaleyi en kısa sürede yaparız. Bölgede, 2 helikopterimiz ve uçağımız var. Bunlar da yetmezse en yakın ilden destek alıyoruz.''

-Hatay'daki yangınlar

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Muzaffer Ketmen de Hatay'da son yıllarda meydana gelen yangınlarla ilgili sunum yaptı.

Hatay'da 2015 yılında 84 yangının çıktığını ve 123 hektar ormanlık alanın yandığını ifade eden Ketmen, ''Antakya'da hemen her ay yangın çıktığını görüyoruz. Türkiye'deki yangın mevsimi Antakya için geçerli değil. Normalde Türkiye'de yangın sezonu 1 Haziran'da başlar ve kasımda biter. Hatay'da ise mart ve nisan ayında da yangınlar çıktığını görüyoruz. Kentte yangınların günlere göre dağılımında da genellikle pazartesi günü çıktığını tespit ettik. Bunun da hafta sonu pikniğe giden insanların piknik ateşini söndürmemesinden kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Yangınlar Hatay'da, son on yılda ihmal, tedbirsizlik, kasıtlı ve kaza nedeniyle çıkıyor.'' diye konuştu.

Hatay'da 19 farklı noktada ekiplerin bulunduğunu ve gözetleme kulelerinin yer aldığını vurgulayan Ketmen, kulelerdeki işçilerin sürekli gözetleme yaptığını belirtti.

Antakya'da 40 yangın havuzunun bulunduğunu ifade eden Ketmen, şu an 15 havuzun da yatırım programına konulduğunu söyledi.

Antakya ve Dörtyol ilçelerinde toplamda 21 arazözün bulunduğunun altını çizen Ketmen, 7 su ikmal, 11 ilk müdahale aracıyla 200'e yakın işçilerinin olduğunu, bunlara sürekli eğitim verildiğini, çantalarında da yanmaz battaniye, yüz maskelerinin yer aldığını belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.