Hatay

HASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kabaali:

11:59 28 Mayıs 2016
HASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kabaali:

Hatay Sanayici ve İş Adamları Derneği (HASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Kabaali, Hatay'da ekonomik verilerin iyiye doğru gitmediğini, finans, işsizlik, ihracat, nakliye ve turizm başlıkları altında açıklanan sonuçlara dikkat çekmek istediklerini belirtti.

Kabaali, dernek binasında yaptığı açıklamada, yatırım faaliyetlerinin istenilen düzeye çekilmesi için başta Hatay olmak üzere, Suriye krizinden etkilenen illere teşviklerin arttırılması, teşvik kapsamında Hatay’ın 4. Bölgeden 6. Bölge kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

HASİAD olarak Hatay’ın ekonomisi ile ilgili tüm sorunların yakın takipçisi olacaklarını dile getiren Kabaali, şöyle devam etti:

"2010 yılında Hatay’ın Türkiye ihracatı içindeki payı yüzde 1,51 iken, bu oran 2015 yılında 1,34'e düşmüştür. İhracatımızın yaklaşık yüzde 50’sini gerçekleştirdiğimiz beş ülkeden üçüyle (Irak, Mısır ve Rusya) sorun yaşamaktayız. İhracatımızın yüzde 60'ını oluşturan iki üründen birisi olan demir çelik ihracatında 2010-2015 yılları arasında ciddi bir artış olmazken, yaş sebze meyvede ihracat aynı yıllarda 480 milyon dolardan 390 milyon dolara bir düşmüştür. Suriye krizi yaşanmamış olsaydı, Hatay’ın şu an için 3.5-4 milyar dolarlık bir ihracatından söz ediyor olacaktık."

İhracat ve nakliye sektörlerine destek sağlanması, özellikle Ortadoğu’ya RoRo ile yapılan taşımaların teşvikle desteklenmesi gerektiğini kaydeden Kabaali, bölgedeki olumsuz algıdan dolayı oluşan teminat yetersizliklerine karşı çözüm üretilmesi ve firmaların finansmana erişiminin kolaylaştırılmasını istedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.