Hatay

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

12:13 31 Mayıs 2016
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, bu yılın ilk dört ayında Hatay'da Sigara Bırakma Polikliniklerine başvuran bin 178 kişiden 337'sinin sigarayı bıraktığını belirtti.

Halk Sağlığı Müdürü Tiryaki, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 17 milyon kadar kişinin sigara içtiğini ve her yıl 100 bin kişinin de sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiğini belirtti.

Halk Sağlığı Müdürü Tiryaki, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal, çevresel ile ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında, her yıl 31 Mayıs gününün 'Dünya Tütünsüz Günü' olarak kutlandığını hatırlattı.

Tütün kontrolünde temel amacın özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif etkilenimi ortadan kaldırmak olduğunun altını çizen Tiryaki, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de 17 milyon kadar kişi sigara içmekte ve her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybetmektedir. Bu sayı, trafik kazalarına bağlı ölümlerden 20 kat fazladır. Başta sigara olmak üzere tüm tütün ürünlerini içmek; bedenin tüm sistemlerini etkileyen, bağımlılık yapan, kronik ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sigara sadece içenin değil, başta çocuklarımız olmak üzere, hatta daha doğmamış bebeklerimizin bile sağlığını bozmaktadır. Ayrıca, ebeveynleri sigara içen çocukların ileride sigara bağımlısı olma riski diğerlerinden çok daha yüksektir. Hangi anne baba çocuğunun nikotin bağımlısı olmasını ya da nikotinin sebep olduğu hastalıklarla boğuşmasını ister? Tütün; her şekil ve dozu ile zararlıdır, deneyen her 4 kişiden 3'ünün bağımlı hale geldiği ispatlanmış bir gerçektir. Sigara içimi kişisel bir tercih değil, özgürlük hiç değildir. Önlenebilir bir hastalıktır ve önlenebilen bir ölüm nedenidir"

Tiryaki, bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerli olduğunu ancak, bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabildiğini kaydetti.

Tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada Sigara Bırakma Polikliniklerinin etkinliğinin kabul gördüğünü vurgulayan Halk Sağlığı Müdürü Tiryaki, "Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. Sigara ile tek başına mücadele etmek zor olabilir, çünkü bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur." ifadelerini kullandı.

Bu yılın ilk dört ayında Hatay'da Sigara Bırakma Polikliniklerine başvuran bin 178 kişiden 337'sinin sigarayı bıraktı.Tiryaki, "Geçtiğimiz yıl Hatay'da 2 bin 537 kişinin sigarayı bırakmak için Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurdu. Bunlardan 860'ı sigarayı bıraktı. Bu yılın ilk dört ayında da başvuran bin 178 kişiden 337'si sigarayı bıraktı." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.