Hatay

Hatay'da yaralı yunus balığı telef oldu

21:57 03 Haziran 2016
Hatay'da yaralı yunus balığı telef oldu

Hatay'ın İskenderun ilçesindeki balıkçı barınağı yakınlarında yaralı halde bulunan çizgili yunus balığı yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, yaptığı yazılı açıklamada, ilçedeki balıkçılar barınağı yakınlarında nesli tehdit altında olan yaralı haldeki çizgili yunus balığının bulunduğunu belirtti.

Yaralı yunusun İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nde tedaviye alındığını ancak kurtarılamadığını kaydeden Aktaş, şunları paylaştı:

"Uluslararası Doğanın ve Doğal Kaynakların Korunması Birliği tarafından nesli tehdit altında olan türler arasında sayılan bir (Stenella coeruleoalba) türü çizgili yunus, İskenderun balıkçı barınağı içerisinde balıkçılar tarafından yaralı olarak görülmüş ve sahil güvenlik ekipleri tarafından fakültemize bildirilmiştir. 'Çizgili yunus' bu süre içerisinde sahil güvenlik, fakültemiz personeli ve İlçe Tarım Müdürlüğü personeli tarafından denizde takip edilmiş yaşama ihtimalinin bulunduğu düşünülerek müdahale edilmemiştir. Ancak bugün durumunun kötüleştiği görülerek Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesine müdahale amacıyla taşınmıştır. Fakültede deniz suyu tankı içerisinde kısa bir süre tutulduktan sonra ise ölmüştür."

Aktaş, yaptıkları incelemede, ölen yunusun 1 metre 96 santim boyunda ve 98 kilogram ağırlığında erkek cinsinde olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Yunusun 8 yaşından daha büyük olduğunu değerlendiren Aktaş, vücudunda çeşitli derin yaralar ve kanamalar bulunduğu, balıkçı ağlarına takılarak zarar gördüğünü ve bu nedenle balıkçı barınağına sığınmış olabileceğini düşündüklerini bildirdi.

Aktaş, ölen yunusun ileride kurulması düşünülen İskenderun Teknik Üniversitesi’nin bünyesinde oluşturulacak müzede sergilenerek değerlendirilmesi için uygun yöntemlerle iskeletinin muhafaza edilmesi amacıyla gerekli çalışmaların başladığını ve fakültelerindeki uygun bir alana gömüldüğünü kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.