Hatay

Cezaevinden "diplomalarıyla" çıkıyorlar

11:24 04 Haziran 2016
Cezaevinden "diplomalarıyla" çıkıyorlar

İSMİHAN ÖZGÜVEN - Kimisi okuma yazma bilmeyen, kimisi eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan tutuklu ile hükümlülerden bazıları, açılan kurslar ve açıköğretim sayesinde cezaevinden diplomalarıyla çıkıyor.

Cezaevlerindeki hükümlü ile tutuklular, eğitim öğretim faaliyetleri kapsamında açılan okuma yazma kurslarının ardından, açık ilköğretim okuluna kayıt yaptırma imkanı bulabiliyor.

Eğitimlerini yarım bırakmak zorunda kalanlar açıköğretim sisteminden yararlanabilirken, burada üniversite sınavlarına giren hükümlü ve tutuklular da bulunuyor.

Tutuklu ve hükümlülerden bazıları, cezaevlerinden, diplomalarını almış şekilde tahliye ediliyor.

İskenderun M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda 635'i kapalıda, 297'si açık bölümde yer alan mahkumlar, suçlarının cezasını çekerken topluma da kazandırılıyor.

Çeşitli nedenlerle okula gidemeyen veya eğitimini yarıda bırakan 14 tutuklu ve hükümlü, cezaevinde açılan 1. kademe okuma yazma kursuna katılıyor. Burada başarılı olanlar, açık ilköğretim okuluna kayıt yaptırıyor.

İskenderun'daki cezaevinde bu yıl açık ilköğretim okuluna kayıt yaptıran ve sınava katılan 20 tutuklu ile hükümlüden 10'u mezun oldu. Cezaevindeki 75 tutuklu ve hükümlü ise lise bitirme sınavına girdi.

Cezaevinden farklı bir birey olarak çıkmak isteyen tutuklu ve hükümlülerden bazıları da üniversite eğitimi almak için çaba gösteriyor. Cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerden 26'sı bu yıl üniversite sınavına girdi.

- Cezaevinde kütüphane hizmeti

Tutuklu ve hükümlülere, cezaevinde kütüphane hizmeti de veriliyor. Türk ve dünya klasiklerinden bilim kurguya kadar 4 bin 630 kitap ile derginin yer aldığı kütüphane, tutuklu ile hükümlülerin eğitimine katkı sağlıyor.

Mahkumlar, derslerden kalan zamanlarda hem farklı dünyaları tanımak hem de kendilerini geliştirmek için kütüphanede vakit geçiriyor.

İskenderun M Tipi Açık ve Kapalı Ceza İnfaz Kurumu 2. Müdürü Mehmet Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkumların topluma iyi bireyler olarak kazandırılması için çaba gösterdiklerini söyledi.

Cezaevinde okuma yazmadan el işleri ve mesleki kurslara kadar farklı faaliyetlerin gerçekleştirildiğini ifade eden Can, hükümlülerin, cezalarını çekerken aynı zamanda dışarıdaki hayatına hazırlık yaptığını kaydetti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.