Hatay

Mersin'deki terör örgütü operasyonu davası

18:12 22 Haziran 2016
Mersin'deki terör örgütü operasyonu davası

Hatay'ın İskenderun ve Dörtyol ilçeleriyle, Antalya'da güvenlik güçlerine yönelik düzenledikleri terör saldırıları sonrası Mersin'de yaklaşık 5 yıl önce yakalanan 8 PKK'lı terörist, toplam 26 kez ağırlaştırılmış müebbet, bin 142 yıl 4 ay hapis, 685 bin lira para cezasına çarptırıldı.

İskenderun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, "devletin birliği ve bütünlüğünü bozma, izinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, kamu malına zarar verme, mala zarar verme, izinsiz maddeleri bulundurma ve el değiştirme, silahlı terör örgütüne üye olma, sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermiyi bulundurma, suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla yağma, silahla yağma, resmi belgede sahtecilik, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun koyma, birden fazla kişiyle tehdit, kamu görevi yapan kişiyi öldürme" suçlamasıyla tutuklu bulunan 9 sanık katıldı.

Mahkeme heyeti, son savunmaların ardından sanıklardan PKK'nın sözde Amanoslar sorumlusu "Sefkan Amed" kod adlı Cengiz Nergiz'e 14 kez ağırlaştırılmış müebbet, 474 yıl hapis ve 190 bin lira para cezası, "Fırat Siverek" kod adlı Kenan Yıldızbakan'a 10 kez ağırlaştırılmış müebbet, 242 yıl hapis, 130 bin lira para cezası, "Erdal Zaza" kod adlı Bayram Daimi'ye 2 kez ağırlaştırılmış müebbet 269 yıl hapis, 125 bin lira para cezası, Barış Kızılçay'a 71 yıl hapis 70 bin lira para cezası, Hamdusena Sayan'a 22 yıl 3 ay hapis, 54 bin lira para cezası, Mehmet Ataman'a 22 yıl 1 ay hapis ve 4 bin lira para cezası, Mehmet Şah Çetinkaya'ya 21 yıl, 58 bin lira para cezası, Musa Ataman'a 21 yıl hapis, 54 bin lira para cezası verdi.

Heyet, silahlı terör örgütüne üye olma suçundan yargılanan Mahmut N'nin ise beraatına karar verdi.

- Olay

Mersin'in Aydıncık ilçesi çıkışında, 12 Kasım 2011'de Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri bir otomobil ile içerisinde ev eşyaları bulunan kamyoneti durdurmuş ve araçlardaki 7 kişiyi gözaltına almıştı. Kamyonette yapılan aramada ev eşyalarının arasında gizlenen 4 kaleşnikof tüfek ile çok sayıda mermi ve 8 el bombası ele geçirilmiş, Tarsus'ta düzenlenen operasyonda da 1 kişi gözaltına alınmıştı. Soruşturma safhasında ise 1 kişi daha yakalanmıştı.

Bölücü terör örgütü PKK üyesi oldukları belirlenen zanlıların, 31 Mayıs 2010 tarihinde Hatay'ın İskenderun ilçesinde Er Remzi İlboğa Kışlasındaki nöbet değişimi yapan askerlere yönelik düzenlenen ve 6 askerin şehit edilmesine, 9 askerin de yaralanmasına neden olan saldırı ile 26 Temmuz 2010 tarihinde Hatay'ın Dörtyol ilçesinde devriye gezen polis otosuna yapılan ve 4 polisin şehit edildiği saldırıları gerçekleştirdiği bildirilmişti.

Zanlıların ayrıca, 30 Eylül 2011 tarihinde Antalya'nın Kemer ilçesindeki Göynük Jandarma Karakolu'na yapılan 1 askerin şehit edildiği intihar saldırısı ile 2 Ekim 2011'de Antalya'nın Doyuran köyünde uygulama yapan jandarma ekibinden 1 astsubayın şehit edilmesi, 1 uzman çavuşun ise yaralanması ile sonuçlanan saldırının düzenlenmesinden de sorumlu tutuldukları öğrenilmişti.

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu maddesiyle yetkili Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan sanıkların yargılanmasına, özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İskenderun'da devam edilmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.