Hatay

Engelleri kaldırmak için "işaret dili" öğreniyorlar

11:14 30 Mart 2017
Engelleri kaldırmak için "işaret dili" öğreniyorlar

SALİM TAŞ - Hatay'da "işaret dili" öğrenmek için gönüllü olan gençler, engellilerin günlük yaşamdaki iletişim sorunlarını aşmalarına katkı sağlamayı hedefliyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Hatay Meslek Eğitim Kursu'na (HATMEK) katılan 20 genç, işaret diliyle basit cümle yapıları, sıfatlar, fiiller, soru cümleleri ve diyalog örnekleri ile parmak alfabesi eğitimi alıyor.

Haftanın 6 günü kursa katılan gençler, işaret dili alfabesini, günlük hayatta sık kullanılan kelimeleri, zaman ve duyguları anlatmayı ve işitme engellilere her konuda yardımcı olmayı hedefliyor.

Kursa katılan vatandaşlardan kimi işitme engelli yakını için kimi de iş yerinde karşılaştığı işitme engelliler için kursa katılıp işaret dilini öğrenmek istiyor.

Kurs eğitmeni Erhan İmseytoğlu, çevresinde birçok işitme engellinin bulunduğu, ancak onları algılamakta sıkıntı çektiği için 2,5 yıl önce işaret dili öğrenmeye karar verdiğini ve kursa gittiğini söyledi.

İmseytoğlu, birkaç aylık işaret dili kursuna gitmesinin ardından kendisinin de aynı kursu açabileceğini ve eğitim verebileceğini öğrendiğini belirtti.

- 400 kursiyer bu dili öğrendi

Bunun üzerine işitme engelli bireylere yardımcı olabilmek için kurs açtığını anlatan Erhan İmseytoğlu, şöyle devam etti:

"Kurs açmak için belediye ile irtibata girdim ve belediye başkanımız kursu açmak için yardımcı oldu. Yaklaşık 2 yıldır öğrencilerime işaret dilini öğretiyorum. Bugüne kadar 8 kursta 400 öğrenciye işaret dilini öğreterek, sertifika almalarını sağladım. Kursumuz 120 saat sürüyor. İşaret dili öğrenmek isteyen herkesi kursumuza bekliyoruz. Kurslarımız tamamen ücretsizdir. Herkesin işaret dilini öğrenmelerinin zorunlu olduğunu düşünüyorum. Çünkü işitme engelli kardeşlerimizin farkına varmak zorundayız."

İmseytoğlu, ayrıca kurslarda başarı gösteren ve sertifikalarını alan öğrencilerin işitme engellileri anlamalarının yanında birçok kurumda iş bulabilme imkanı sağladıklarını da kaydetti.

Kursiyerlerden İbrahim Özkan da 4 aydır işaret dili kursuna geldiğini ve burada çok güzel vakit geçirdiklerini anlattı.

Şimdiye kadar kursta öğrendikleri sayesinde çevresindeki işitme engellilerle çok daha rahat iletişim kurduğunu ifade eden Özkan, ''İşitme engelli arkadaşlarımızla iletişim kurabilmek çok gurur verici bir şey. Birilerine yardımcı olabilmek çok güzel bir duygudur.'' dedi.

Kursiyer Sinem Orak da işitme engelli kuzeniyle ve diğer işitme engellileri anlayabilmek için kursa geldiğini dile getirdi.

Toplumdaki işitme engelli bireylere elinden geldiğince yardımcı olmak istediğini aktaran Orak, ''İşaret dilini öğrenmemiz sayesinde engelli arkadaşlarımızla daha rahat iletişim sağlıyoruz. Onlar da karşılarında kendilerini anlayan birilerini gördüklerinde çok mutlu oluyorlar. Bu da bizi çok sevindiriyor.'' diye konuştu.

Aslı Kantlı ise kursun kendileri için çok faydalı olduğunu belirterek, engellere yol açanların insanlar olduğunu ve bunun önüne geçmek için bir adım atılması gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.