Hatay

Hatay'da "Ekonomi Bakanlığı Destek ve Faaliyetleri" toplantısı

17:40 04 Kasım 2017
Hatay'da "Ekonomi Bakanlığı Destek ve Faaliyetleri" toplantısı

Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış, "Yayladağı sınır kapısının açılması firmalarımızdan da gündeme geldi, şu anda kapalı. Biz de buna vakıf olduk, ekonomik anlamda, ülke ekonomisine katkısı anlamında olumlu yönde bir 'feedback' verebiliriz ama bu konu biraz daha siyasi olduğu için artık nasıl bir karar verilecek onu hep birlikte göreceğiz." dedi.

Çetinkayış, Hatay Erol Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kongre Merkezinde "Ekonomi Bakanlığı Destek ve Faaliyetleri" bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, serbest ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Irak pazarındaki gümrüklerden çift geçiş maliyetlerinin artması Hatay ticaretinin önünde önemli bir engel olarak görüldüğünü belirten Çetinkayış, şöyle devam etti:

"Onun alternatifi olarak bulunan Körfez'e ro-ro taşımacılığı ya da konteyner taşımacılığı hem zaman hem maliyeti açısından firmalarımızı büyük sıkıntıya sokuyor. Yayladağı sınır kapısının açılması firmalarımızdan da gündeme geldi, şu anda kapalı. Biz de buna vakıf olduk, ekonomik anlamda, ülke ekonomisine katkısı anlamında olumlu yönde bir 'feedback' verebiliriz ama bu konu biraz daha siyasi olduğu için artık nasıl bir karar verilecek onu hep birlikte göreceğiz."

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin de kentteki Suriyelilerin genel durumu ve Hatay'ın ekonomisiyle ilgili bilgi verdi.

Ro-ro taşımacılığının desteklenmesini istediklerini ifade eden Çinçin, "Ro-ronun tır başına en azından desteklenmesini istiyoruz. İskenderun Limanı için yarı mobil x-ray cihazı istiyoruz. Bu aramalarda sıkıntılar yaşanıyor. Son olarak Hatay ekonomisinin gerçekten bir şoka ihtiyacı var. Bu da şu olabilir diye düşünüyoruz, Yayladağı Sınır Kapısı'nın mal ticaretine açılması hatta belki biraz radikal olur ama turizme açılması, artık böyle bir beklentisi var Hatay esnafının."

Toplantı sonunda, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Çetinkayış, Anlaşmalar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tuzcu ve Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Mehmet Yurdal Şahin, kentteki iş adamlarının sorularını yanıtladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.