Hatay

İskenderun Körfezi'nde iki batık bulundu

13:20 06 Aralık 2017
İskenderun Körfezi'nde iki batık bulundu

İskenderun Körfezi'nde, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) öğretim görevlilerince yapılan araştırmada, 1. Dünya Savaşı'na ait batık yat ve gemi bulundu.

İSTE Denizcilik Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Necdet Uyğur, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversiteye ait "RV1" araştırma gemisiyle yaptıkları uygulama dalışları esnasında bazı batıklara rastladıklarını söyledi.

Batıklar üzerinde 15 kişilik bir ekiple araştırma yaptıklarının anlatan Uyğur, "Batıkların İngiliz istihbarat yatı 'HMS Zaida' ile Fransız mayın tarama gemisi 'Pavot' olduğunu tespit ettik. 'Pavot' gemisinin üzerinde top yaralarına rastladık." dedi.

Uyğur, körfezdeki bulanık suya rağmen gemileri görüntülemeyi başardıklarını aktararak şöyle devam etti:

"İleriki günlerde gemilerle ilgili daha detaylı bilgiler almaya çalışacağız. 'HMS Zaida' 1. Dünya Savaşı sırasında daha çok istihbarat çalışmaları yapan bir gemiymiş. 'Pavot' ise denize bırakılan mayınları kesip çıkarmak için kullanılıyormuş. Bazı kaynaklarda bunların Türk topçu bataryaları tarafından, bazılarında ise Alman denizaltı tarafından batırıldığı söylenmektedir. Batıklardan 'HMS Zaida' yaklaşık 22 metre derinlikte, Fransız mayın tarama gemisi ise 30 metrede bulundu."

İlgili bakanlıktan alınacak destek ve izinlerle batıkların içerisinden objeler çıkarılabileceğini ve daha detaylı inceleme yapılabileceğini ifade eden Uyğur, istihbarat yatı ve gemi arasında 10 mil mesafenin bulunduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.