Türkiye'de ilk kez görüntülendi

2004'ten beri yürütülen yırtıcı memeli türlerine yönelik çalışmaları kapsamında son olarak Türkiye'de ilk defa melanistik (kara) kurt görüntüledi

Türkiye'de ilk kez görüntülendi
Türkiye'de ilk kez görüntülendi
GİRİŞ 13.01.2014 12:12 GÜNCELLEME 13.01.2014 14:20

Karakulak, bozayı gibi yırtıcı türler üzerinde ağırlıklı çalışmalar yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Koruma ve Kontrol Bölümü öğretim görevlisi Yasin İlemin'in Batı Anadolu'da denize çok yakın bir mesafede ve çok düşük rakımda fotokapan yöntemiyle görüntülediği melanistik kurda ilişkin bu fotoğraf, Türkiye'deki ilk kayıt oldu.

Hangi il ve bölge olarak görüntülendiği noktayı türün popülasyonunun tehlikeye atılmaması için açıklamak istemeyen İlemin, "Bilinçsiz avcılardan endişe duyuyoruz. Maalesef Batı Anadolu'nun birçok ilinde bilinçsizce ve gelişigüzel her türlü yaban hayvanı cezası olsa da avlanıyor. Özellikle yırtıcı türlerin avlanması ve ekosistemlerden çekilmesi ülkemiz yaban hayatı açısından olumsuz sonuçlar doğuracak ve doğal denge bozulacaktır" dedi.


Ülkemiz için tam melanistik kurt bireyi olarak ilk kayıt olduğunu belirten Yasin İlemin, şunları söyledi:
"Bu kareden birkaç saniye sonra ise muhtemelen dişisi olan normal post deseninde sahip diğer kurt geçiyor. Bu bireyin ne derece koyu bir melanizme sahip olduğunu karşılaştırabilmek için iyi bir belge.
Bilindiği gibi kurtlarda melanizm iki nedenden kaynaklanabilir, köpeklerle çok uzak geçmişte hibritleşme veya post renginden sorumlu genlerin doğal kombinasyonu sonucu. Çalışmanın detayları ile ilgili makalemiz mart ayında yayınlanacak."

DHA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış