Misina kurbanı kaplumbağalar denizle buluştu

Aydın Kuşadası'nda misina dolanması nedeniyle birer yüzgeçleri kesilen iki deniz kaplumbağası 1.5 yıl sonra denize bırakıldı.

Misina kurbanı kaplumbağalar denizle buluştu
Misina kurbanı kaplumbağalar denizle buluştu
GİRİŞ 09.09.2014 19:12 GÜNCELLEME 09.09.2014 19:12

 Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde yaklaşık 1.5 yıl önce misina dolanması nedeniyle kangren olan birer yüzgeçleri kesilen iki deniz kaplumbağası Muğla'nın Ortaca İlçesi, Dalyan Mahallesi'ndeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki (DEKAMER) tedavilerinin ardından bulundukları yerde doğal ortamlarına bırakıldı.

Kuşadası Sahili'nde, 1.5 yıl önce misinaya dolanmış, biri 'caretta caretta', diğeri 'yeşil' cinsi yaralı deniz kaplumbağası, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ve balıkçılar tarafından kurtarıldı. Her iki kaplumbağanın da dolan misinanın kestiği ön yüzgeçlerinden biri kangren oldu. DEKAMER'e gönderilen nesli tükenmekte olan türler arasında bulunan iki deniz kaplumbağasının kangren olan birer yüzgeci kesilip, yarası tedavi edildi. Sağlıklarına kavuşan denizkaplumbağalarından birine 'EKODOSD', diğerine ise 'Aydın' adı verildi.

EKODOSD ve Aydın, Kuşadası, Karaova Sahili'ndeki Sökem Sitesi önünde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4.Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü'nün de aralarında bulunduğu çevrecinin katıldığı mini törenle doğal ortamlarına bırakıldı. EKODOSD ekipleri, iki deniz kaplumbağasının tekrar denizle buluşmasını iki dalgıç ve hayvanların kabukları üzerine geçici olarak monte edilen kameralarla izledi. 

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Aydın bölgesinden getirilen iki kaplumbağanın basit bir misina kurbanı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Birer kolları kesilerek de olsa hayatta kalmaların sağlayıp, tedavilerini yaptık. Bu tür olaylarda mümkün olduğunca denizkaplumbağasını mümkün olduğunca bulunduğu bölgede tekrar doğal yaşamına bırakıyoruz. EKODOSD ismini verdiğimiz yeşil deniz kaplumbağası otçul bir kaplumbağadır. Diğeri ise etçil olan caretta caretta cinsi. Her ikisinin de yaşları 25-30 arasında. Üç kolla doğal ortamda yaşamaları mümkün. Manevralarında bir düşüş oluyor ancak doğal faaliyetlerini yerine getirebiliyorlar." 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan İstanbullulara müjdeyi verdi!
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?