Suriye'den Türkiye'ye kaçan mülteci ceylanlar

Suriye'de 5 yıldır süren iç savaştan zarar gören ceylanlar, sınırları kaldırarak Hatay'a kaçtı

Suriye'den Türkiye'ye kaçan mülteci ceylanlar
Suriye'den Türkiye'ye kaçan mülteci ceylanlar
GİRİŞ 27.11.2016 11:35 GÜNCELLEME 27.11.2016 12:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hatay Kırıkhan - Suriye sınırında bulunan (Gazella Gazella) adı verilen dağ ceylanları büyük ilgi görüyor. 

Tel örgüleri aşmayı başararak Türkiye'ye geçen dağ ceylanlarına sahip çıkan köylüler, onlara özel olarak bakıyor. 

İlk kez 2008 yılında Türkiye'de görülerek envanterlere kaydedilen ceylanlar, ‘Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’ Hatay Şubesi tarafından koruma altına alınmış. 

Mülteci ceylanlara özel bir bakım uygulayan dernek başkanı Abdullah Öğünç, ceylanların sayısının 2008’den bu yana 150’den 500’ün üzerine çıktığını belirtti. 


Dağ ceylanlarının nesli tükenmek üzere olmasına rağmen iyi bir nüfus artışı gösterdiğini belirten Öğünç, sınıra örülen duvarın ceylanların karşıya geçmesini engelleyeceği için endişelendiklerini belirtirken, Türkiye'ye geçen ceylanların insanlara çok benzer özellikler gösterdiklerini vurgulayarak şunları söyledi: "İnsana çok benziyorlar. Kendilerini tehlikede hissettiklerinde ağlıyorlar. Gözlerinden yaş geliyor. Çok korktuklarında ise önce titriyorlar, korku devam ederse de düşüp ölüyorlar. Sonuçta onlar da yaşamanın ve huzurun peşinde”


Birkaç yılda artışın devam ettiğini söyleyen Ögünç, "Sınırın diğer tarafında yaşayanlarla ilgili pek bilgimiz yok. Ancak yılda bir defa doğum yapan ceylanlarımız için bugün ulaştığımız rakam muazzam bir artış gösteriyor. Bunda bizim tarafta ceylanların kutsal görülüp zarar verilmemesinin çok büyük bir payı var ancak karşıdan ne kadar ceylanın yaşamak için bizim tarafa geçtiğini bilmiyoruz. Bildiğimiz, bizim taraftaki ceylanların da tehlikenin farkında olduğu için artık daha az karşıya geçtiği." dedi. 

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 1
  • Yabanci Klavye 7 yıl önce Şikayet Et
    iste bunlarda bize Allah'in emanetlerinden. insana edilen zulm yetmezmis gibi bu canlarada zulm ediliyor. Allah affetsin. Sayin dernek baskanindan da Allah razi olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!