Caretta carettalar Patara sahilinde

Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Plajı'nda, bu yıl 89 caretta caretta yuvası tespit edildiği, yavruların gelecek haftadan itibaren denizle buluşmaya başlayacağı bildirildi.

Caretta carettalar Patara sahilinde
Caretta carettalar Patara sahilinde
GİRİŞ 07.08.2011 10:58 GÜNCELLEME 07.08.2011 10:58

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından ihale edilen Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi Kumsal Alanlarında Deniz Kaplumbağaları ve Nil Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Projesi başkanlığını, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Onur Türkcan yürütüyor. Ekipte aynı üniversiteden araştırma görevlileri Fatih Mangıt, Erman Oryaşın, biyologlar Çağlar Göncü ve Zeynep Erdem de görev yapıyor.

Çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi veren Antalya Özel Çevre Koruma Müdürü Selahattin Eriç, Patara'nın, caretta carettalar için Antalya'daki üç özel koruma bölgesinden biri olduğunu kaydetti. Bölgenin hem turizm, hem de biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye'nin zengin köşelerinden biri olduğunu belirten Eriç, kurum tarafından Patara Plajı'nda her yıl düzenli olarak caretta caretta kaplumbağalarının gözlemlendiğini açıkladı.

Eriç, 16 Haziran'dan bugüne kadar yapılan çalışmalarda, Patara'da 89 yuva tespit edildiğini söyledi. Bu yuvalardan 35'inin tilki ve köpekler tarafından tahrip edildiğini belirten Eriç, ''50 yuva kafeslenerek koruma altına alındı. 8 yuva da su baskınlarına karşı taşındı. 9 ergin dişi caretta, gece çalışmalarında markalandı. 30 Haziran'da markalanan TR447 nolu dişi caretta caretta, 19 Temmuz'da tekrar kumsala çıkarak yumurta bıraktı. Yuvalardan beşine, sıcak profilinin belirlenmesi amacıyla, sıcaklık ölçüm cihazı bırakıldı. İlk yavrunun önümüzdeki hafta çıkmasını bekliyoruz'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merak edilen 5 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...