Bakan Sadullah Ergin eleştirilere cevap verdi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kamuoyunda ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen tasarıyla kilimin altına süpürülmüş şeyleri silkeleyip masanın üzerine koyduklarını belirterek, ''1959'dan bu yana, Türkiye aleyhine verilmiş kararları masanın üzerine koyarak bunlarla yüzleşmeyi göze aldık'' dedi.

Bakan Sadullah Ergin eleştirilere cevap verdi
Bakan Sadullah Ergin eleştirilere cevap verdi
GİRİŞ 14.03.2013 14:33 GÜNCELLEME 14.03.2013 14:33

Ergin, TBMM Adalet Komisyonu'nda, kamuoyunda ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı.

Bakan Ergin, çalışmanın, bugün gündemde bulunan ve kimilerine göre ''görüşme süreci'', kimilerine göre ''çözüm süreci'' diye ifade edilen süreçten çok daha önce, 2011 yılında başladığını belirtti.

Avrupa Konseyi ile 2011 yılı Kasım ayında yapılan çalışmalardan sonra kurulan Daimi Komisyon'un iki ürününün ortaya çıktığını söyleyen Ergin, bunlardan birinin 4. Yargı Paketi'nde yer alan maddeler, diğerinin de İnsan Hakları Eylem Planı hazırlanması olduğunu kaydetti. Ergin, İnsan Hakları Eylem Planı'nın da hazırlandığını ve Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra yakın tarihte kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.

Paketteki maddeler belirlenirken Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) aldığı ihlal kararlarının masanın üzerine konulduğunu ve konu başlıklarına göre, kategorik olarak tasnif edildiğini kaydeden Ergin, ''Hangi konuda Türkiye ne kadar ihlal almışız buna baktık ve en çok ihlal aldığımız konulardan başlamak üzere ihlallerin mevzuattan kaynaklı olanlarını gidermek adına bir metin ortaya çıkarılmıştır'' diye konuştu.

Yürürlük maddeleri hariç 20 maddeden oluşan metinde, her maddenin altına, AİHM'in ihlal kararı ve gerekçesinin yazıldığını anlatan Ergin, ''Tek tek 20 madde için AİHM'in mesajı buraya alınmıştır. 2011 Kasım'ından bu yana başlatılmış bir çalışma ve o çalışmanın sonucu olarak huzurlarınıza gelmiş bir metindir'' dedi.

-''Düşüncelere saygı duyarız''-

Tasarıya ilişkin Komisyon'da, ''içi boş'', ''hiç bir şey yok'', ''görüşsek ne olur görüşmesek ne olur'' şeklinde eleştiriler geldiğini belirten Ergin, Türkiye'nin, Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin altına imza koyduğunu ve AİHM'in yargılama yetkisini kabul ettiğini hatırlattı. Bakan Ergin, tüm bunların sonucu olarak AİHM'in, Türkiye'den yapılan başvuruları kabul ettiğini ve Türkiye'nin sayı itibariyle AİHM'de en çok ihlal alan ülke olduğunu söyledi. Ergin, şunları kaydetti:

''Kilimin altına süpürülmüş şeyleri silkeleyip masanın üzerine koyduk. Geçmişten bu yana 1959'dan bu yana günümüze kadar Türkiye aleyhine verilmiş kararları masanın üzerine koyarak bunlarla yüzleşmeyi göze aldık ve bu yüzleşmede ortaya çıkacak sonuca göre tedbirleri geliştirelim istedik. Bu '20 maddede hiç bir şey yoktur' demek, hakça bir tutum değildir.

Tasarıyı eleştirebilirsiniz ama her maddenin altında hangi ihlali karşılamak üzere bu düzenlemeleri yaptığımız dile getirilmiştir. Çok önemli adımlar içermektedir, beklentilerin belli kısmını karşılamadığına dair düşüncelerinize saygı duyarız. Bunlar komisyon aşamasında, çalışmalarında ilave katkı sunulur, bunlar görülecektir.''

-''Böyle bir mantığı kabul etmek mümkün değil''-

Tasarının, ihlalleri ''sadece sayısal anlamda, nicelik olarak azaltmaya çalıştığı'' şeklinde eleştiri geldiğini söyleyen Ergin, şöyle devam etti:

''Almış olduğumuz ihlallerin nicelik olarak azaltılması, ihlal kararlarının çıkmayacak ya da daha az çıkacak olması, Türkiye'deki standartları yükseltmek anlamına gelmiyor mu? AİHS'deki haklardan daha az ihlal alan bir Türkiye, daha iyi aşamaya gelmiş olmayacak mı? 'AİHM'den hiç bir ihlal gelmiyor ama Türkiye'de haklar ihlal ediliyor' Böyle bir mantığı kabul etmek mümkün mü? Tasarıyla getirilen düzenlemeleri, 'boş, hiç bir şey getirmiyor' diye eleştirip, bir yandan da 'terör örgütünü legalize etmeye çalışıyorsunuz' eleştirilerini son derece yadırgadığımı ifade etmek istiyorum.''

Tasarıda, terör suçlarıyla ilgili, Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve ilgili diğer düzenlemelerin altında AİHM'in hangi kararına göre hazırlandığının görüleceğini anlatan Ergin, Türkiye'nin, AİHM'de ifade özgürlüğü alanında ihlal alan ülkeler sıralamasında ilk sırada olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, kendisini izleyen 20 ülkenin aldığı toplam ihlal sayısından daha fazla ihlal kararı aldığını söyleyen Ergin, ''Elbette ki buna dönük tedbir alacağız, en çok ihlal aldığımız konudan başlıyoruz. Buna biraz daha ağırlıklı yer verdik. Bizim tasarımızın amacı bellidir'' diye konuştu.

Terör örgütünün elindeki kamu görevlilerinin serbest bırakılması konusunda milletvekillerinden gelen eleştirilere katılmadığını da ifade eden Ergin, şunları kaydetti:

''Çözüm sürecine ilişkin olarak bu ülkede yeterince kan ve göz yaşı aktı. İmkan varsa kan ve gözyaşını durduracak her türlü önlemi alma görev vardır, siyasi iktidarın, siyaset kurumunun, sivil toplum kuruluşlarının ve kamuoyunun. Bu sürecin olumlu ve sağlıklı ilerlemesine katkı sunacakları, bu katkıyı sunmaya davet etmek istiyorum. Geçmişte yaşadığımız acı tecrübeleri, tekrar tekrar, patinaj çekercesine önümüzdeki 30-40-50 yıl daha yaşamanın, bu ülkeye, bu ülkede yaşayan insanımıza ne katkısı olacaktır.''

-Sorular-

Toplantının ardından gazetecilerin, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın çözüm sürecine ilişkin Nevruz'da video konferansla açıklama yapacağına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Bakan Ergin, asparagas haberlerle ilgili yorum bile yapmayacağını belirterek, ''Daha farklı bir şey söylemek istemiyorum ağır olur. Onun hak ettiği orijinal bir cevap var ama onu kullanmak istemiyorum'' dedi.

Ergin, İmralı'ya gidecek üçüncü heyetin belirlenip belirlenmediğiyle ilgili soru üzerine de ''Çok yakında öğreneceksiniz'' dedi.

Birden fazla dairesi bulunan büyük adliyelerdeki hukuk mahkemelerine gelen dosyaların dava konularına göre tevzi edilerek mahkemelerin uzmanlaşmasını amaçlayan Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı da alt komisyona gönderildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor