Demokratikleşme paketinde en sürpriz adım

Özel okullarda anadilde eğitimin önü tamamen açılıyor. MEB müfredat ve eğitim materyali hazırlayacak.

Demokratikleşme paketinde en sürpriz adım
Demokratikleşme paketinde en sürpriz adım
GİRİŞ 10.08.2013 06:24 GÜNCELLEME 10.08.2013 18:46
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan ve son şeklini Erdoğan'ın vereceği Demokratikleşme Paketi'nde dikkat çekici adımın Anadilde Eğitim konusunda olduğu öğrenildi. Ak Parti kurmayları ve Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı pakette, özel okullarda Anadilde eğitimin önünün tamamen açılması benimsendi.

Müfredat ve eğitim materyallerinin hazırlanması için Milli Eğitim Bakanlığı'na görev verilirken belli bir takvim de öngörülüyor.

Bu konuda nihai kararı Erdoğan'ın vereceği belirtiliyor ancak, sözkonusu düzenlemeye ait bütün detaylar üzerinde çalışıldığı ifade ediliyor. Kürtçenin özel okullarda eğitim dili olmasını sağlayacak düzenleme için müfredat belirleme ve eğitim materyalleri oluşturulması için Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkilendirilmesi öngörüldü.

Başörtüsü pakette

Kamu hizmeti verenlerin kılık kıyafetlerine serbesti getirecek düzenleme de pakette yeralıyor. Kamuda başörtüsü serbestisi böylece hayata geçirilecek.

Pakette Aleviler ve gayrimüslimlerle ilgili düzenlemeler de yeralıyor. Paket hazırlanırken bu kesimlerin talepleri ve sıkıntıları dikkate alındı. Ruhban okulu sorununun çözülmesi ve azınlık mallarının iadesindeki sıkıntıların giderilmesi paketteki iki önemli madde. Cemevlerinin dernek ve vakıf statüsüne geçirilmesi için de yapılan çalışmalar bütün yönleriyle pakete eklendi. Bu çerçevede İmar Kanununda değişiklik yapılıp inanç merkezi tanımlaması getirilmesi öngörülüyor.  Böylece elektrik ve su gibi ihtiyaçlar ücretsiz olarak karşılanabilecek.

STAR

YORUMLAR 28
  • ester malik 10 yıl önce Şikayet Et
    türkçe okuma yazma öğrensin diye 60-70liklere devlet kurslar açıyor ama . türkiyede 15-20-25 milyon kürt var ve bunların hiçbiri ana dilinde okuma yazma bilmiyor,yani okur yazar değiller,yani cahil dediğimiz gruptanlar,türk arkadaşlar kendilerini onların yerine koysunlar ve bir daha düşünsünler,kürtçe konuşmaya,şarkıya,televizyona,bilmem neye ülkeyi böler diye birileri hep karşı çıktı,şimdi hepsi serbest ,ama devlet bir bütün, aynı şey şimdi anadilde eğitim için söyleniyor,o da serbest olacak ,yine devlet bölünmeyecek,birileri bunları hep kullanıyor,çok sevgili arkadaşlar trt kürtçe kanalı açıldığında en çok bdp-pkk ve mhp karşı çıktı,çok ilginç,çünkü ikisi de bu yasaklardan besleniyor
    Cevapla
  • codemore2 10 yıl önce Şikayet Et
    ülke bölüncek diyor bu demokratiklşme paketi olmazsa bölünecek esas. yav şu tabularını bir kenara bırakta bir dünyaya bak.birçok ülkede bu tarz uygulamalar,haklar yıllar önce verilmiş.ne parçlandılar ne bölündüler.osmanlıda kürtler bizden bölündü mü?halbuki ozmn anadillerni konuşuyorlardı.esas bu hakları onlardan aldığımz(ki alan zihniyeti bn türk saymıyorum.bn müslüman kardeşmi severim) içn bu 2 milletn arası açldı.kanlar döküldü.eğer hala bu hakları onlara vermzsk işte ozmn bölünecek ülke.siz kmi kandırıyorsnuz?ne tarihe ne günümz dünyasına bakmadn belli zihniyetin size bellettiği lafları sıralamayın kardeşim ya.
    Cevapla
  • codemore2 10 yıl önce Şikayet Et
    anadilde eğitimde bir mahsur yok. bn hangi haklara sahipsem kürt vatandaşımda olmalı.hayır bu uygulama ilkkez türkieyede yapılmıyorki.birçok ülkede her etnik gruba anadilde eğitim imkanları sunulur.ha ülkede herkesin konuşabildiği bir anadil olurki oda burda türkçedir.ki kürtlerinde buna bir itirazı yok.kendi dilini öğreneck ama türkçeyide bilmeli.hacım dünya bu tarz demokratikleşmeleri çoktan aştı biz hala tartışıyoruz
    Cevapla
  • DADAŞ 10 yıl önce Şikayet Et
    yabancı dil eğitimi başka kürtçe ana dil başka. İngilizce uluslararası dil...Kürtçeyi kim biliyor...kürtler lehçe farkından anlaşamıyor
    Cevapla
  • Demans Alpachino 10 yıl önce Şikayet Et
    Başka ülkelere bakın da örek alın... İsviçre de 3 resmi dil var..Amerikada iki resmi dil var.. ne oluyor parcalanıyorlar mı yoksa daha da mı gucleniyorlar..Osmanlıya bakınız 4 resmi dil vardı.. parcalandımı osmanlı yoksa dunyay mı hukmetti..Eger kurd kardeslerinizin dogal tabii haklarını vermez iseniz emin olunu ikimizde zararlı cıkarız..sabırlı olun ve buyuk dusunun..Ulke ne bolunuyor ne elden gidiyor..Bunlar sacma sapan seylerdir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...