Operasyon başlıyor! Şimdi sıra sivil paşalarda!

28 Şubat dönemine ilişkin davada, sıra darbenin sivil ayağının yargılanmasına geliyor. Savcılığın elindeki en kritik delillerden biri Genelkurmay'ın ziyaretçi defteri. Hesaplar da inceleniyor.

Operasyon başlıyor! Şimdi sıra sivil paşalarda!
Operasyon başlıyor! Şimdi sıra sivil paşalarda!
GİRİŞ 13.09.2013 06:13 GÜNCELLEME 13.09.2013 10:45
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Türk siyasi tarihine "Post Modern Darbe" olarak geçen 28 Şubat dönemine ilişkin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan açılan davada askerlerin yargılaması devam ederken, sivillerle ilgili iddianame hazırlığı sürüyor.

Postmodern darbenin sivil ayağını uzun süre önce mercek altına alan savcılık, dönemin sivil aktörlerine yönelik emniyette iki özel birim oluşturdu. Ayrıca toplanan belgelerin tutarlılığını tespit etmek ve 28 Şubat sürecindeki bağlantılarını somutlaştırmak üzere bir de bilirkişi görevlendirildi. 28 Şubat 'postmodern' darbesinin asker ayağındaki 103 sanık hakim karşısında haklarındaki suçlamaları dinlemeye devam ediyor.

Soruşturmayı yürüten TMK 10'uncu maddesiyle görevli Savcı Mustafa Bilgili, darbenin gazeteci, siyasetçi, üniversite ve sivil toplum örgütlerindeki sivil ayağına yönelik çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor. Savcılık, soruşturma için emniyet bünyesinde oluşturduğu özel ekiple araştırmalarını derinleştirirken, özellikle Genelkurmay'dan gelen belgelerde, darbeye destek verdiği düşünülen kişilerle ilgili bağlantılar kurulmaya çalışılıyor. Savcılık, elindeki en kritik delillerden biri olan Genelkurmay'ın ziyaretçi defterinde ismi geçen sivil aktörlerin temas trafiği ile sonrasında üstlendiği rollere ilişkin geniş bir çerçeve oluşturuyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun da (MASAK), savcılığın verdiği isimler üzerinde ekonomik incelemesini tamamlanma aşamasına getirdiği öğrenildi. Banka hesapları, tapu kayıtları incelenen bazı işadamları, oda başkanları, sendika yöneticileri, dönemin bazı YÖK çalışanları ile gazeteciler arasında servetinde ciddi artış olanlarla ilgili ayrıca liste çıkarıldı. Önümüzdeki günlerde savcılığa teslim edilecek olan belgelerde yer alan para kaynakları bir bir tespit edilecek.

Gazete yöneticilerinin görüşmeleri inceleniyor

28 Şubat sanıkları savcılık ifadelerinde, bazı gazete patronlarının ve gazete yöneticilerinin karargaha gelerek dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile görüşme yaptıklarını söylemişti. İfadelerde bu görüşmelerin Genelkurmay'da kelimesi kelimesine tutanak altına alındığı belirtilmişti. Savcılık da, görüşmelere ilişkin tutanakları soruşturmaya dahil etti.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 16
  • Mustafa köksal 10 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın sopası. Eeeeeeee ALLAH'IN (c.c) SOPASI İŞTE, SIRA ONLARDA....
    Cevapla
  • NEDİM KURNAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    levent bey.... ben balbay suçsuz serbest kalsın demedim.yapılamamış darbenin sanığını müebbetle yargılarken.28 şubat ta yapılmış darbenin medya ayağına dokunulmamasını eleştirdim.yoksa benim kanaatim darbenin karşılığı idam olmalı.
    Cevapla
  • ahmet ülker 10 yıl önce Şikayet Et
    sıradaki .... güzel..önce askeri kanat...ardından sivil uzantılar..peki, bu işin asıl dış destekçilerini ne yapacağız?
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 10 yıl önce Şikayet Et
    Hürriyet. İşte Hürriyet'in bu kadar yanlı yayın yapmasının sebebi. İşin ucu kendilerine dokunmadan acaba hükümeti düşürür müyüz gayretine girmişler ve bu konuda gezicilere tam destek vermişlerdir. Ama artık Türkiye eski Türkiye değil. Başbakanları medya getirip, medya götürmüyor bu ülkede artık.
    Cevapla
  • adem özdemir 10 yıl önce Şikayet Et
    Silahlı kalemşörler. Acı olan o köşe görevlilerinin 15-16 senedir hala köşelerinden yazmaya devam etmeleri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi