Gürsel Tekin: Daha çok can yanacak

Gürsel Tekin iş kazalarıyla ilgili olarak hükümete yüklendi. Tekin, hükümeti keyfiyetlikle suçladı.

Gürsel Tekin: Daha çok can yanacak
Gürsel Tekin: Daha çok can yanacak
GİRİŞ 21.08.2014 12:46 GÜNCELLEME 21.08.2014 12:46

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, bütün iş kazalarının önlenebileceğini belirterek, "Hükümet işine geldiği gibi düzenlemelerle yasa çıkarmaya devam ettiği sürece, daha çok can yanacak, çok ocak sönecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde taşeron işçi olarak çalışan 26 yaşındaki Zafer Açıkgözoğlu'nun eline enjektör iğnesi batması sonucu Hepatit B'ye yakalandığını, ağır işlerde çalışmaya devam etmesinin "cinayet" olduğunu kaydetti.

Göçük altında kalan madencilerin, elektrik akımına kapılıp ölen işçilerin, tersanelerde sönen yaşamların tek sorumlusunun hükümetin politikaları olduğunu iddia eden Tekin, taşeron işçilerin düşük ücrete ve güvencesizliğe mahkum edildiğini, işe alıp-çıkarma hilesi ile tazminat haklarının elinde alındığını savundu.

İşçisini, "ucuz köle" olarak gören hükümetin, eserini izlemeye devam ettiğini öne süren Tekin, şunları kaydetti:

"Taşeron işçilik kölelik düzeninin bir parçası haline gelmiştir. İş kazalarında Avrupa birincisiyiz. Resmi verilerin güvenilir olmadığını, gerçeği maskelemeye çalıştıklarını biliyoruz. Sendika ve sivil toplum örgütlerinin verilerine göre son 10 yılda en az 12 bin işçi yaşamını yitirdi ve her 100 işçiden 17'si iş kazalarında öldü. İş kazalarından dolayı çalışan her 100 bin işçiden İngiltere'de 0,6'sı, Norveç, İsveç, Finlandiya ve İsviçre'de 1,5'i, Fransa ve Almanya'da 2'si, Belçika'da 2,5'i, Avusturya ve Yunanistan'da 4'ü, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs'ta 5'i, Türkiye'de ise 17'si iş kazalarında yaşamını kaybetmektedir.

Bütün kazalar önlenebilir. Hükümet işine geldiği gibi düzenlemelerle yasa çıkarmaya devam ettiği sürece, daha çok can yanacak, çok ocak sönecektir. Ucuz olsun mantığıyla uzman olmayan kişiler en riskli işlerin içine atılmaktadır. Soma'da facia geliyorum derken seyretmeye devam eden AKP, verdiğimiz tüm önergeleri reddetmiştir."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...