Yargıda yeni dönem başlıyor

Yargıda dönüşümde yeni uygulamalar… Yargıtay’ın yükünü azaltacak istinaf mahkemeleri 1 Ocak 2015’te devreye giriyor.

Yargıda yeni dönem başlıyor
Yargıda yeni dönem başlıyor
GİRİŞ 15.11.2014 07:22 GÜNCELLEME 15.11.2014 07:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Hayatın her alanında ‘dönüşüm’ reformlarını uygulamaya koyan Hükümet, dava sürelerini kısaltmak için yargıda da iyileştirmeye gidiyor. İşte 2015’te başlayacak uygulamalar: 

İSTİNAF MAHKEMELERİ:

1 Ocak 2015'te devreye girecek istinaf mahkemeleri, yerel mahkemeler ile Yargıtay arasında tampon görevi yapacak. Ceza davalarının yüzde 91’inin, hukuk davalarının ise yüzde 89’unun istinaf mahkemelerinde sonuçlandırılması hedefleniyor. 15 büyükşehirde faaliyet gösterecek mahkemelere 7 bin hâkim ve savcı atanacak. 

ARABULUCUK SİSTEMİ YAYGINLAŞIYOR

Bazı anlaşmazlıkların mahkemeye taşınmadan çözümünü sağlayan ‘arabuluculuk’ sistemi yaygınlaşıyor. Arabulucu olmak isteyenlerin başvuruları 17 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında alınacak. 20 Aralık’taki sınavdan 75 ve üzeri puan alanlar mülakata çağrılacak. ‘Modern Kadı’ olarak adlandırılan arabulucular, bugüne kadar işçi-işveren, nafaka miktarı, borç-alacak, iş kazaları, miras gibi konularda birçok anlaşmazlığı mahkemeye düşmeden çözmüştü. 

MAHKEMELERE ZAMAN AYARI

Şimdiye kadar 12 pilot ilde uygulanan Satürn Projesi'yle; bir vatandaş, savcılığa şikâyet aşamasından başlayarak, soruşturmanın ne kadar süreceğini, davanın ilk derece mahkemesindeki tamamlanma zamanlamasını bilecek. Eğer dava, verilen azami sürede bitirilemezse, vatandaşa hem gerekçeli açıklama yapılacak hem de telafi uygulamasına gidilecek. 

ELEKTRONİK TEBLİGAT

Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi tüm mahkemelerde yaygınlaşacak. UYAP’la uyum ‘Uzaktan ifade’yle mümkün olduğu için yargı süreci hızlanacak. Hükümet’in üzerinde durduğu bir başka adım da ‘elektronik tebligat’ uygulaması. Danıştay kararı geç ulaştığı için Manisa’da 6 bin zeytin ağacının kesilmesi önlenememişti.

Kaynak: Hakkı Kurban - Akşam

YORUMLAR 4
  • güçlü türkiye 9 yıl önce Şikayet Et
    Millete gına geldi uzayan davalar var 2-3 ayda bitmeli devlet kendi kurumlarına güven miyor yazı dosya istiyor.çözümmü yanlış bilgi beyan veren kim olursa bunu cezasını çeksin.bak ozaman işler nasıl düzelir.Tanıdığım bir savcı tam 3 yıldır Ayrı olduğu halde boşanamıyor.ee birde vatandaşı düşünün.
    Cevapla
  • cezalar ve hapishaneler1 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanım; içimizde beraber yaşadığımız o kadar çok Hırsız,dolandırıcı var ki artık ticaret yapamaz olduk.Borçlanmış senet vermiş ikametgahı yok ki tebligat yapalım(İçişleri bakanlığı ile yeni bir ikametgah Çalışması yapılmalı gerekirse ev sahibi beyanı getirilmeli).Dolandırıcılık ve hırsızlıktan 38 cezası var.
    Cevapla
  • erdem 9 yıl önce Şikayet Et
    Trafik para cezasını yapılandırma yapacağım ancak Ankara trafik mahkemesi 8 aydır karara çıkamadı bu kadar yoğunluk varken yeni mahkemelere mi ihtiyaç var yoksa gıyabi kesilen trafik cezalarının mahkemelere verdiği yük müdür?Gıyabi kesilen cezalar da canımızı çok yakıyor.Trafik memurları yetersiz kalıyor.sorun yerinde sahada karayolun da çözülmüyor.
    Cevapla
  • Ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    davaları avukatlar uzatıyor saçma sapan istekler sunuyorlar kararlık dosyalarda savunma için süre isteyip sonraki celse mazeret dilekçesi gönderip sonraki celse tekrar savunma için süre istiyorlar uzatıyorlar da uzatıyorlar. çok gereksiz dava ile ilgili olmayan istekleri oluyor veya kararın çıkacağı celselere gelmiyorlar. Bazı suçlarda avukat zorunluluğu var bu nedenle karar çıkamıyor. Karar çıkmasın diye ellerinden geleni yapıyorlar. Bu şekilde davranmayanları tenzih ederim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti