HSYK üyelerini Meclis seçecek

AK Parti seçim bildirgesinde HSYK üyelerininTBMM tarafından seçilmesini istiyor.

HSYK üyelerini Meclis seçecek
HSYK üyelerini Meclis seçecek
GİRİŞ 15.02.2015 08:38 GÜNCELLEME 15.02.2015 08:38
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

AK Parti seçim bildirgesinde askeri yargının kaldırılmasını, üst mahkemelerin Temyiz Mahkemesi çatısında birleştirilmesini ve HSYK üyelerininTBMM tarafından seçilmesini istiyor.

AK Parti'nin seçim bildirgesini hazırlamak için her konuya ilişkin gruplar oluşturuldu. Ekonomik hedefler, çözüm süreci, anayasa değişikliği, başkanlık sistemi, yargının yeniden yapılandırılması, yolsuzluklarla mücadele, şeffaf yönetim gibi başlıkların bildirgede yer alması planlanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı toplantıda bildirgeye son şekli verilecek ve kamuoyu ile paylaşılacak. Seçim bildirgesinin en çarpıcı bölümlerini yargı oluşturacak. Bu bölümde yer alacak öneriler şöyle:

ASKER-SİVİL AYIRIMI KALKACAK

Yargıda askeri-sivil yargı ayırımına son verilecek. Disiplin dışındaki tüm askeri mahkemeler kapatılacak. Askeri Yargıtay da lağvedilecek. Askerler ile ilgili davalara sivil mahkemeler bakacak.

TEMYİZ MAHKEMESİ KURULACAK

Yargıtay ve Danıştay, Temyiz Mahkemesi adı altında birleştirilip tek mahkeme haline dönüştürülecek. Adli, idari ve askeri tüm davalar için temyiz makamı burası olacak. Böylece yargıda birlik sağlanacak. Yargı kararlarında da tutarlılık sağlanmaya çalışılacak.

HSYK'NIN YAPISI DEĞİŞTİRİLİYOR

Hakimler ve Savcılar yüksek Kurulu (HYSK) kurulmasından bu yanan sürekli tartışmaların odağında oldu. 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği de kurum ile ilgili tartışmaları ortadan kaldırmak bir yana daha da alevlendirdi. Sistem paralel yapı ve benzeri yapıların etkisine açık hale geldi. AK Parti, HSYK'nın yapısı özellikle de üye seçimi konusunda radikal değişiklikler gündeme getirecek. Kurul'un şu anda çeşitli kaynaklardan gelen tüm üyelerini TBMM'nin seçmesini isteyecek. Sayısal çoğunluğu elinde bulunduran parti yani iktidarın burada etkin olmasını önlemek için de HYSK üyelerinin seçiminde 367 gibi nitelikli bir çoğunluk aranacak. Bu sayı üyelerin parlamentodaki partilerin uzlaşı ile seçilmesini zorunlu hale getirecek.

CMK SİL BAŞTAN

Siyasi Partiler ve Seçim Yasa'nın da köklü değişiklik yapılması da bildirgede yer alacak. Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nda da köklü değişikliğe gidilecek. Soruşturmalarda polisin yetkisi en aza indirilecek. Yani, paralel yapının Ergenekon, Balyoz, 17-25 Aralık dava ve soruşturmalarında olduğu gibi polis aracılığıyla olayları istediği gibi yönlendirmesi, sahte deliller üretmesinin önüne geçilmeye çalışılacak.

Kaynak: Zübeyde Yalçın - Sabah

YORUMLAR 9
  • abuzer kadayıf 9 yıl önce Şikayet Et
    farzedin ki orta ve uzun vadede iktidara -olur ya hayat bu- sizin düşünce yapınıza ters birileri geldiğinde yukarıdaki maddeleri o zaman da kabul edebileceksiniz eyvallah yoksa boşuna milli irade edebiyatı parçalamayın hem yukarıda planlanan hususları değiştirebilmek için Anayasal çoğunluk lazım bilginize kıymetli AKP'li arkadaşlar, saygılar..
    Cevapla
  • mevhibe inal 9 yıl önce Şikayet Et
    Devletin devamlılığı önemli. Türkiye, iktidarların sistemi toptan değiştirmeleri ile kesintiye uğruyor, yoruluyor. 20-50-100 yıllık planlar, geliştirilen sistem ve bayrak yarışı ile ülke ileriye taşınsa..
    Cevapla
  • İlginç 9 yıl önce Şikayet Et
    Yapın yapın Adalet elinizde hamur olmuş.Yarın başka iktidar gelirse sizden farklı olmayacak.Bu ülke 30 sene daha düzelemeyecek anlaşıldı.
    Cevapla
  • HASAN 9 yıl önce Şikayet Et
    "keser döner sap döner, gün olur hesap döner" diye bir laf var bilir misiniz dostlar. Gün oldu, sap da hesap da döndü. bugün sapı eline alanlar dün keseri sırtlarına indrenlerin sırtlarına bindiler, malum. Ama o sap yine dönmeyecek sanıyorlar. Aynı dün sap ellerinden hiç gitmeyecek sananlar gibi. Bugün sap bizimkilerde. Ama öyle de böyle de keseri yine biz yiyeceğiz.
    Cevapla
  • yadigar 9 yıl önce Şikayet Et
    Bence milletvekillerini seçtiği gibi Anayasa mahkemesi üyeleri de dahil tüm yüksek yargı mensuplarını halk seçmeli. Ancak şu da yapılmalı. Gerçek bir adalet için hakimler ile savcılar birbirinden ayrılmalı. Savcıların binası ile hakimlerin binası ayrılmalı. Birbirlerinden etkilenmemeliler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan PKK destekçisi Geerdink'e iki dilde yanıt
Erdoğan'la Şimşek arasında geçen konuşma ortaya çıktı! Ülke için seçim feda edildi