Milletvekili seçilme yaşında flaş gelişme

AK Parti, 25 olan milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Milletvekili seçilme yaşında flaş gelişme
Milletvekili seçilme yaşında flaş gelişme
GİRİŞ 23.03.2015 14:29 GÜNCELLEME 23.03.2015 15:15
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Ahmet Aydın, Mahir Ünal, Naci Bostancı ve Belma Satır'ın aralarında bulunduğu 210 milletvekilinin imzasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, Anayasa'nın 76. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "yirmibeş" ibaresi, "onsekiz" olarak değiştiriliyor. Buna göre, 18 yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilecek.

Söz konusu maddenin "kimlerin milletvekili seçilemeyeceğini" düzenleyen 2. fıkrasında yer alan, "yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar" ibaresi de "askerlikle ilgisi bulunanlar" şeklinde değiştiriliyor. Böylece 18 yaşını dolduran gençler askerlik hizmetini yapmadan da milletvekili adayı olabilecek.

Teklife göre, düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve halk oyuna sunulması halinde oylanacak.

"Gençlerin kendi akranları tarafından temsili sağlanmış olacak"

Teklifin gerekçesinde, özgürlükçü demokratik rejimlerde, özellikle seçme ve seçilme hakkı konusunda yapılan eşitlikçi düzenlemelerin, toplumun tüm kesimlerinin ve özellikle gençlerin siyasal hayata katılımına katkı sağladığı vurgulandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    tam bir komedi mecliste diyer yasalar dururken bunlar algı işleriyle ugraşıyorlar 7 haziranda bu millet bir ders verir bence saygılar
    Cevapla
  • anti satan 9 yıl önce Şikayet Et
    nereden tutsan nereden baksan sonu kötü olacak bir uygulama vebalinden elbetteki çıkaranlar ve destekleyenler sorumludur vesselam.
    Cevapla
  • Ali 9 yıl önce Şikayet Et
    18 Yaş çok yanlış bir karar. 18 Yaşındaki bir genç siyasete çok yabancıdır. 25 Yaş normaldir. 18 Yaşında milletvekili olmaz.
    Cevapla
  • eğitim 9 yıl önce Şikayet Et
    eğitim önemli fatih sultan mehmet han 14 yaşında imparatorluğu yonetti çağ kapatıp çağ açtı ,demekki her şey eğitimde
    Cevapla
  • hayri 9 yıl önce Şikayet Et
    haberi okudum ama mantıklı birşey pek yok çünkü hali hazırda 18 yaşını dolduranların ağır vasıta ehliyeti alamadıkları,servis şöförlerinin yaşlarını 26 yada yukarı çekmeyi düşündükleri belirtilirken bu nasıl olacak ozaman tüm yaş kısıtlamasını kaldırın 18 yaşını dolduranlar için,yaş olgunluğu ifade ediyorsa belli görevler için olgun yaşa erişmek gerekir,her nekadar akıl yaşda değil kafadadır densede.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!
Dünyanın konuştuğu operasyon sonrası Kuzey Kore'den 'İran' sürprizi!