Cirit: İki hakim yetkisiz hareket etti

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, tutuklu Paralel sanıklar hakkında tahliye kararı veren 2 hakimle ilgili "yetkisiz hareket ettiler" dedi

Cirit: İki hakim yetkisiz hareket etti
Cirit: İki hakim yetkisiz hareket etti
GİRİŞ 01.05.2015 17:16 GÜNCELLEME 01.05.2015 17:16
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Tokat Barosunun düzenlemiş olduğu 'Tokatlı Hukukçulular Buluşuyor' etkinliğine katılmak üzere karayolu ile Tokat'a geldi.

Kentte ilk olarak Tokat Barosunu ziyaret eden Cirit'i burada, Tokat Valisi Cevdet Can, Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Semih Akgün, Baro Başkanı Faruk Bostancı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin ve yetkililer karşıladı. Cirit ve beraberindekiler daha sonra Baro Başkanı Bostancı'nın makamına geçerek burada sohbet etti.

"GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK' ŞEKLİNDE DEĞERLENDİRİLEBİLİR"

Cirit, burada bir gazetecinin 14 Aralık soruşturmasında tutuklanan sanıklar hakkında tahliye kararı veren ve "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanma talebiyle haklarında işlem yapılan eski 29'uncu Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile 32'inci Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer ile ilgili sorusu üzerine konuyla ilgili fazla ayrıntıya sahip olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Hukuk hakimleri anayasa ve yasalara göre hareket etmekle sorumlu insanlardır. Ondan öncesi benim bildiğim kadarıyla, yani usulsüzlük yasasına göre toplu red müessesesi yoktur. Toplu red yapıldı, toplu red müessesinden sonra 10 tane Sulh Ceza hakimi reddedildi. Bu 10 Sulh Ceza hakiminin reddedilmesinin gerekçesi, bizim usulümüzde böyle bir şey yok, tek tek reddederiz. Ondan sonra Asliye Ceza Mahkemesi buna bakabilir. Asliye Ceza Mahkemesi'nin de 6545 sayılı yasadan dolayı yetkisi ve görevi yok. Onu bir başka Asliye Ceza Mahkemesi değil de normal bir Sulh Ceza Mahkemesi değerlendirir. Madem 10 tane Sulh Ceza hakimi reddi kabul edilmiş en yakın Bakırköy Sulh Ceza Mahkemesi görevlendirilebilirdi. Bizim yasalarımız, red usul hükümlerini bunu gerektiriyor. Ama yasalara önce biz uymak zorundayız. Ben yasaya uymazsam, toplumdan da yasaya uymasını bekleyemeyiz. Şimdi böyle bir çerçevede tamamen yetkisiz hareket edilmiş oldu. Yani bu iki hakimimiz yetkisiz hareket etmiş oldu.

Ama Sulh Ceza Mahkemesi'nin şu anda idam kaldırmış olmasına rağmen usul sorgusunda kişiyi idam etmekle benzer bir olay. Veya Tokat'ta ki bir Asliye Hukuk hakiminin gidip Ankara'da ki bir kişiyi tutuklaması ile eşdeğer bir olay. Yetkisiz bir olaydı o. Ancak bu nedir, görevi kötüye kullanmak veya bu şekilde değerlendirilebilir. Onun dışındaki dosya önümüzde olmadığı için, dosya konusunda ayrıntılarla ilgili biz bilgi sahibi değiliz."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • Metiz 8 yıl önce Şikayet Et
    Bir hakim yetkisiz is yapacak kadar cesur olamaz. Yetkiyi Pensilvanya'dan almıştır.
    Cevapla
  • zıpzıp ömer 8 yıl önce Şikayet Et
    zamanında tsk da sen neden böyle yaptın diye enküçük bir soru bile sormadan yüzlerce vatan evladını nizamiyeden içeri sokmadılar hastanede tedavi gören eşini çocuğunu tedaviniz bitti diye dışarı attılar bunlara neden hala bukadar tahammül ediliyor bunlara ogünlerdeki gibi muamele edilemiyormu neden bu devletin kendilerine verdiği imtiyazları hala devlete karşı kullanıyor bunlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar