AYM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

KESK ve Eğitim-Sen'in 2012'de düzenledikleri protestoya yönelik polis müdahalesiyle ilgili karar Resmi Gazete'de yer aldı

AYM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
AYM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
GİRİŞ 13.05.2015 05:52 GÜNCELLEME 13.05.2015 05:52

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) 2012'de düzenlediği gösterilere polisin müdahalesine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, TBMM'de görüşülen eğitim konusundaki bir kanun teklifini protesto etmek amacıyla İzmir'den Ankara'ya gitmek isteyen göstericilerin kent dışına çıkmalarının polis tarafından engellenmesinin Anayasa ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edilmesi olduğunun" oy çokluğuyla kabul edildiği bildirildi.

KESK ve Eğitim-Sen 27 Mart 2012'de kamuoyunda 4+4+4 eğitim sistemi olarak bilinen "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin" TBMM'de görüşülmesini protesto etmek amacıyla Ankara'ya giderek protesto düzenlemek istemişti. Ancak polis 28-29 Mart'ta gösteriler düzenlemek amacıyla otobüslerle İzmir'den Ankara'ya gitmek isteyen protestocuların kentten çıkışını engellemişti. Ankara'ya otobüslerle gitmeleri engellenen protestocuların bunun üzerine yürüyerek Ankara'ya gitme kararı alarak kısa süreliğine oturma eylemi başlatmıştı.

Eylemcilerin ertesi günden itibaren 2 gün boyunca düzenledikleri çeşitli gösteriler polis müdahalesiyle dağıtılmış, bazı göstericiler yaralanmıştı. Yaralanan göstericilerin ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının polisin orantısız güç kullanması nedeniyle ihlal edildiği ayrıca Anayasa'nın ilgili maddesindeki kötü muamele yasağının delindiği gerekçesiyle mahkemeye yaptıkları başvurular da sonuçsuz kalmıştı.

AYM kararında, "Birinci eylemde başvurucuların, TBMM'de görüşülecek bir kanun teklifine karşı endişelerini veya muhalif fikirlerini toplu olarak ifade etmek çabası demokratik bir toplumda saygıyla karşılanmalıdır. Dolayısıyla bu gibi durumlarda devletin daha sabırlı ve hoşgörülü bir tutum takınması beklenmelidir. Çeşitli yöntemlerle kişilerin Ankara'da yapılacak protestolara katılmasının engellenmesi çoğulcu demokratik bir toplumda makul kabul edilemez" ifadesi yer aldı.

Kararın sonuç bölümünde, "Başvurucuların katıldığı birinci eylem açısından başvurucuların tamamının Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine, AYM Komisyonu üyesi Serdar Özgüldür'ün karşı oyu ve oy çokluğuyla" karar verildiği kaydedildi.

AYM'nin söz konusu kararı 6 Ocak'ta açıklanmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor