AYM Cumhurbaşkanı'nın yetkisini iptal etti

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı'na ait görevden uzaklaştırma yetkisinin iptaline karar verdi.

AYM Cumhurbaşkanı'nın yetkisini iptal etti
AYM Cumhurbaşkanı'nın yetkisini iptal etti
GİRİŞ 24.06.2015 13:54 GÜNCELLEME 24.06.2015 13:54
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi (AYM) Yüce Divan’da yargılanacak askerler hakkında görev suçuyla ilgili soruşturma açılması halinde, görevden uzaklaştırılmaları yönünde alınacak kararlara yapılacak itirazın, Cumhurbaşkanı tarafından “kesin” hükümle karara bağlanmasını öngören düzenlemeyi iptal etti.

İptal kararının gerekçesi bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece, Cumhurbaşkanı’nın Genelkurmay Başkanı dahil askerlerin görevleriyle ilgili suçlardansoruşturulmalarına ilişkin bu kritik kararlarına karşı mahkemeye gitme yolu açıldı. AYM kararıyla Cumhurbaşkanı’nın tek başına verdiği karar ve yaptığı işlem sayılmamış oldu.

AYM, CHP’nin, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ilişkin iptal istemini 14 Ocak’ta görüştü ve esastan karara bağladı. AYM, kararını 6’ya karşı 10 oyla verdi. Kanundaki düzenlemeye göre görevle ilgi suçlarda Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan, Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı, araştırma, gerekiyorsa ön inceleme yaptırarak soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar veriyor.

Düzenlemede, soruşturma izni verilenlerin itiraz etmeleri halinde, Cumhurbaşkanının vereceği karar kesindi. AYM bu düzenlemeyi yargı yolunu kapatarak, mahkemeye erişim hakkını engellediği için hak arama özgürlüğüne aykırı bularak, iptal etti.

YORUMLAR 6
  • malcolmx. 8 yıl önce Şikayet Et
    düşenin dostu olmazmış misali aym intikam almaya başladı.
    Cevapla
  • yorum 8 yıl önce Şikayet Et
    haberin içeriğini okumadan nasıl yorum yazıyor bu insanlar..adam kendine sorar neyi iptal etti diye ya elll insaf..
    Cevapla
  • mıstık 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu gün yetkisini geri alır yarın iade edersiniz.Bu işlere belli olmaz.Meclisin üstünde bir kurumun olması zaten handikap.
    Cevapla
  • harmanca 8 yıl önce Şikayet Et
    keske haberi anlasak. askerlerin irtica vs gibi sebeplerle ordudan uzaklaştırılmasında cumhurbaşkanı son kararı veriyordu ve mağdur olan asker de itiraz edemiyordu. simdi artık itiraz edilebilecek. gayet yerinde bi karar olmus. zamanında Demirel ve Sezer denen Şahıslar Yüzünden muhafazakar mutedeyyin cok asker atıldı. neden? cunku bu şahısların kararları son karardı. artık hic bir Cumhurbaşkanı'nın sözü askeriyeden atılmak icin son karar olmayacak.
    Cevapla
  • kemer 8 yıl önce Şikayet Et
    bizim içimizden bize düşman ne kara çok kurum var....kuru kalabalık..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı