Yargıtay'dan cemevi kararı

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, elektrik faturalarını ödemediği için başlatılan icranın devamına karar veren yerel mahkeme kararını bozdu.

Yargıtay'dan cemevi kararı
Yargıtay'dan cemevi kararı
GİRİŞ 17.08.2015 15:26 GÜNCELLEME 17.08.2015 15:26
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

BEDAŞ, 10 elektrik faturasını ödemeyen Cem Vakfı hakkında dava açtı. Davayı kabul eden Bakırköy 5. Asliye Ceza Mahkemesi, Vakıf ile ilgili icra takibinin devamına karar verdi. 

Cem Vakfı ise "Cemevleri ibadethane kapsamında kaldığından elektrik faturalarının Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinden karşılanması gerektiği" iddiasıyla kararı temyiz etti. 

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle bozdu. 

YASAYA AYKIRI OLUP BOZMAYI GEREKTİRMİŞTİR

Gerekçeli kararda, "Cemevlerinin ibadethane kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin AİHM'in Cem Vakfı kararı da dikkate alınarak, davalı vakıfta bilirkişi marifetiyle keşif yapılarak, söz konusu vakfın ibadethane kapsamında değerlendirilecek bu bölüme ait aydınlatma giderleri tespit edilmeli ve sonucuna göre hüküm kurulmalıdır"denildi.

Gerekçede, "Bu yönde bir araştırma ve inceleme yapılmaksızın davanın kabulü usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir" ifadelerine yer verildi.

CEM VAKFI AVUKATI ARSLANER

Kararı AA muhabirine değerlendiren Cem Vakfı Avukatı Erhan Arslaner, "Bu kararla artık cemevlerinin ibadethane olduğu tespiti açık ve net şekilde yapılmıştır. Tartışmaya bırakmayacak şekilde verilen bu karar evrensel hukuk normlarına uygun olarak verilmiştir. Bu yönü de önemli" dedi.

YORUMLAR 15
  • hakan 8 yıl önce Şikayet Et
    olsun olsun diyelim ne yapalım..doğudaki tüm kaçak elektrik vb.kaçakçılığın ceremesinide biz çekiyoz.onlarda bizden çıkmıyormu.buda onun yanında çerez gibi kalır.
    Cevapla
  • Gakkoş 8 yıl önce Şikayet Et
    Camilerin elektrik parası cami cemaatı tarafından karşılanırDiyanet tarafından ödeniyor yalanını bırakın.Cemevinde gidip saz çalanlar tükettikleri elektrik parasını versin.
    Cevapla
  • ayhan 8 yıl önce Şikayet Et
    islamda cem diye bir olay varmı yada kadınlı erkekli raks etme saz çalma şarkı söyleme ben duymadım, islamın ibadet yeri namaz kılınan mekanlardır
    Cevapla
  • Hakan Sönmez 8 yıl önce Şikayet Et
    Size Katılıyorum. O kastettikleri Alevilik değil, zaten Kızılbaşlık. Cemevi de Kızılbaşlık adındaki pagan dinin ibadethanesidir. Bunları Hz.Ali görse tereddütsüz kılıcı çeker hepsini doğrardı...
    Cevapla
  • YasinBaba 8 yıl önce Şikayet Et
    benim verdiğim vergilerle cemevi masrafı filan karşılanamaz.
    Cevapla
  • .... 8 yıl önce Şikayet Et
    alevinin verdiği vergiler caminin masrafları da karşılanıyor. Ona gıkınız çıkmıyor..
    Cevapla
  • Bayram 8 yıl önce Şikayet Et
    Şu durumda Nur cemaati, Süleymancılar, semerkant vb. hepside elektrik ve suyu bedava kullanabilir.Çünkü cem evleriyle bunların arasında bir fark yok.İslamın tek ibadet mekanı camidir.
    Cevapla
  • Emeklidur 8 yıl önce Şikayet Et
    Benim bildiğim,müslümanın ibadethanesinde namaz kılınır,tesbih,tehlil çekilir,hutbe okunur,vaaz verilir,bütün müslüamnlara dua edilir.Camide malayani,saz,caz oyun ,halay olmaz.Camide Kur'an okunur,salavat getirilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu