Yargıtay "leğen"i silah saydı

Tartıştığı kişiyi leğenle yaralayan sanığın eyleminde kullandığı "leğen"in silah sayılmasına ve verilecek cezanın artırılmasına hükmetti.

Yargıtay "leğen"i silah saydı
Yargıtay "leğen"i silah saydı
GİRİŞ 27.09.2015 11:50 GÜNCELLEME 27.09.2015 11:50
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tartıştığı kişiyi leğenle yaralayan sanığın eyleminde kullandığı "leğen"in silah sayılmasına ve verilecek cezanın artırılmasına hükmetti.

Antalya'da kavga ettiği kişiyi "leğen"le yaralayan kişi hakkında kamu davası açıldı.

Kapatılan Antalya 6. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davada, mağdur, kendisini leğenle yaralayan kişi hakkındaki şikayetinden vazgeçti. Yerel mahkeme, sanığın eylemini "Şikayete bağlı basit yaralama" sayarak kamu davasının düşürülmesine karar verdi.

Kararın, Antalya Cumhuriyet Savcısı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 3. Ceza Dairesine geldi. Daire, oy birliğiyle Antalya 6. Sulh Ceza Mahkemesinin kararını bozdu.

KARARDAN

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararında, "mağduru tabak benzeri bir cisim leğenle yaralayan" sanığın eylemi, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "tanımlar"ı içeren 6. maddesindeki "silah deyimi" kapsamında sayılarak, fiilin silahla gerçekleştirildiğini hükme bağladı.

Kararda, olayda kullanılan leğenin TCK'nın 6. maddesine göre, "Silah deyiminden saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler anlaşılır" kapsamına girdiği ve "leğenin" silah sayılması gerektiği belirtildi.

Sanığın eyleminin TCK'nın "kasten yaralamayı" düzenleyen ilgili maddelerine uygun bulunduğu ve şikayete tabi olmadığı vurgulanan kararda, sanığa "Kasten yaralama suçunda silahın kullanılması halinde verilecek cezanın yarı oranında artırılmasını öngören" TCK'nın 86/3. maddesindeki "Silahla kasten yaralama" suçundan ceza verilmesi gerektiğine hükmedildi.

KANUN MADDELERİ

TCK'nın, "kasten yaralama" başlıklı maddesi, "Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur" düzenlemesini içeriyor. Aynı kanunun ilgili başka bir maddesi ise "Kasten yaralama suçunun silahla işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın, verilecek cezanın yarı oranında artırılacağı" hükme bağlanıyor.

YORUMLAR 3
  • sinoplu 8 yıl önce Şikayet Et
    dunyada hersey silahtir. kitap bile vermasini bilince öldürür. anahtarda ayni.kalem ayni.
    Cevapla
  • elkürd 8 yıl önce Şikayet Et
    şu yargıtayın molotof sapan ve taş gibi leğenden daha az tehlikeli olan aletleride silah saymasını umar hakim ve savcıları Allah a havale ederimmmm...
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    onlar silah değil diyen mi oldu?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar