Yargı-Sen'in kapatılması davası başladı

Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (YARGI-SEN) hakkında, Ankara Valiliği tarafından açılan kapatma davasının görülmesine başlandı.

Yargı-Sen'in kapatılması davası başladı
Yargı-Sen'in kapatılması davası başladı
GİRİŞ 14.04.2011 12:13 GÜNCELLEME 14.04.2011 12:13

Ankara 15. İş Mahkemesindeki duruşmaya, davacı Ankara Valiliğinin avukatı ile YARGI-SEN Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun da arasında bulunduğu sendikanın yönetim kurulu üyeleri katıldı. YARSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ve baronun yöneticileri, Eskişehir, Balıkesir ve Aydın barolarının temsilcileri, bazı sendikacılar ve bir grup avukat da YARGI-SEN'e destek amacıyla duruşmayı izledi.

Duruşmada, YARGI-SEN'in, davaya karşı cevaplarının yer aldığı dilekçenin dosyaya sunulduğu ve Ankara Valiliğine tebliğ edildiği açıklandı.

Valilik avukatı, YARGI-SEN'in cevaplarına karşı beyanda bulunmak ve delil bildirmek için süre istedi.

Eminağaoğlu ise dava dilekçesinde bütün delillerin sunulduğunu ifade ederek, ''Hukuka aykırılığın delili olmasa gerek. Bizim bildireceğimiz delil yok, delil talebimiz de yok. Anayasanın açık hükmü var. Dosya içeriği karar vermeye yeterli. Karar verilsin'' dedi.

Hakim Ali Şahin, valilik avukatına, beyanda bulunmaları ve delillerini bildirmeleri için 15 gün kesin süre vererek, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

YARGI-SEN'İN CEVAP DİLEKÇESİ

Edinilen bilgiye göre, YARGI-SEN tarafından davaya karşı hazırlanan ve dava dosyası ile valiliğe verilen cevap dilekçesinde, Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan değişikliğe dikkat çekildi. Türkiye'nin onayladığı uluslararası sözleşmelere göre hakim ve savcıların örgütlenmesinin önünde engel kalmadığı ifade edilen dilekçede, davanın açılmasına gerekçe olarak gösterilen ve hakim ve savcıların sendikal örgütlenmesini yasaklayan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasasının iç hukukta uygulanmasının koşulunun kalmadığı kaydedildi.

''HAKLARIMIZI KULLANMAYI SÜRDÜRECEĞİZ''

YARGI-SEN Başkanı Eminağaoğlu, duruşma sonrasında adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, yargı bağımsızlığı, hukuk devleti ve mesleki sorunlarla daha etkili biçimde mücadele edebilmek için yargıç ve savcıların ilk sendikal örgütlenmesi olarak YARGI-SEN'i kurduklarını belirtti.

Ancak sendika hakkında, ''31 yıl önce sendikalara yapılan müdahaleler tekrarlanarak'' kapatma davası açıldığını söyleyen Eminağaoğlu, Anayasa'daki emredici hükümlerin ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin, yargıç ve savcıların sendikal örgütlenmesini güvence altına aldığını kaydetti.

Davanın, yargıç ve savcıların bu hakkına açık bir müdahale olduğunu ifade eden Eminağaoğlu, ''Hukukun üstünlüğü ve egemenliği ile bu saldırıyı bertaraf edeceğiz ve haklarımızı kullanmayı sürdüreceğiz'' dedi.

''Türkiye'de bu hukuksuzlukların yaşanmaması gerektiğini'' söyleyen Eminağaoğlu, ''Bunlar, 31 yıl önce, 12 Eylül 1980'de darbe yönetiminin 7 sayılı bildirisine konu olmuştur. Bugün Türkiye'de bir demokrasi mi vardır, yoksa sivil darbe yönetimi mi yaratılmak isteniyor. Bunun yanıtı, bu davayla tespit ve tescil edilecektir'' diye konuştu.

YARGI-SEN'E DESTEK AÇIKLAMALARI

Ankara Barosu Başkanı Feyzioğlu ise YARGI-SEN hakkında açılan davanın özgürlüklere karşı açıldığını söyledi. Demokrasinin yolunun örgütlenmeden ve sendikalaşmadan geçtiğini belirten Feyzioğlu, ''Sendikalaşmaya ve örgütlenmeye karşı açılan bu davayı, anayasal özgürlüklerin ihlali olarak görüyoruz. Yargı bağımsızlığı ve demokrasi için sonuna kadar YARGI-SEN'in arkasındayız'' dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük ve TES-İŞ Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin de YARGI-SEN'in yanında olduklarını belirtti.

Yargıçlar, savcılar ve yüksek mahkeme üyelerinin sendikal örgütü YARGI-SEN, 20 Ocak 2011'de kurulmuştu. Ankara Valiliği, Ankara İş Mahkemesinde 11 Mart 2011'de ''sendikanın faaliyetlerinin durdurulması'' için dava açmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!